Hokejisté Litvínova potvrdili pozici nejúspěšnějšího týmu v domácím prostředí a v 16. kole extraligy porazili Brno 6:3. Na jubilejní desáté výhře v sezoně na Zimním stadionu Ivana Hlinky se dvěma góly a asistencí podílel útočník Nicolas Hlava. Litvínov je i nadále druhý, Brno páté.

Hosté do utkání dobře vstoupili a k vedení jim pomohl i faul Kudrny a využitá přesilovka. Tomka v litvínovské brance překonal Zaťovič. Vyrovnat mohl David Kaše, v dobré pozici ale při zakončení promáchl.

Kometa byla aktivnější v útočném pásmu, druhý gól ale nepřidala a ve 12. minutě domácí vyrovnali, poté co se od modré čáry trefil přesně David Kaše. O minutu později navíc fauloval Vincour a Verva v početní výhodě zásluhou tvrdé střely Jakse otočila skóre.

„Po delší době jsme měli horší nástup do zápasu, něco jsme si k tomu řekli a začali zase hrabat, jak jsme zvyklí. Nesmíme panikařit v těchto situacích, ale hrát to, co nás zdobí. Když budeme hrát jeden za druhého, budeme úspěšní,“ řekl Hlava.

Oba týmy poté měly šanci změnit stav v dalších přesilovkách, Tomek s Lukešem ale chytali spolehlivě a připsali si řadu dobrých zákroků. V polovině utkání se do slibné šance dostal Válek, třetí branku domácích ale nepřidal.

To se podařilo až o tři minuty později Maštalířskému, který potrestal zaváhání Brna na obranné modré čáře. Osmnáctiletý junior si ve čtvrtém startu v soutěži připsal první extraligový gól.

„Je to výborný pocit, ještě když se mi to podařilo před domácími fanoušky. Jsem rád, že jsem dostal šanci. Hraji se skvělými kluky a jde to samo,“ řekl Maštalířský, který se do sestavy dostal po zranění kapitána Matúše Sukeľa. „Vzpomínám si, jak jsem tady jako malý kluk stál na plexisklu a chtěl jsem balónek. Teď jsem dal první gól,“ dodal s úsměvem talentovaný útočník.

Při Pospíšilově trestu hosty opět podržel Lukeš, jenž dostal na severu Čech šanci teprve podruhé v sezoně. Ve 40. minutě ale domácí přece jen vedení navýšili, když se prosadil Abdul.

Ve 42. minutě Pospíšil z brejku i přes Czuczmanův faul snížil a hosté se vrátili do zápasu. Navíc byl následně vyloučen Zile a Kometa pokračovala v tlaku. Moses sice trefil jen tyčku, sedm sekund po skončení přesilové hry se ale z dorážky již prosadil.

Místo dalšího tlaku hostů se ale do gólových šancí následně dostávali domácí. Lukeš několikrát výborně zasáhl, v 52. minutě jej ale se štěstím překonal Hlava, od jehož těla se odrazil brněnským gólmanem vyražený puk. Platnost branky rozhodčí kontrolovali dvakrát, hosté ale neuspěli ani s takzvanou trenérskou výzvou.

Ještě více se přiblížit k jubilejní domácí výhře se mohl Litvínov v 78 sekund dlouhé přesilovce pět na tři, šestou branku ale nepřidal. V závěru se hosté pokusili utkání zdramatizovat při power play, snížit se jim ale už nepodařilo a naopak ještě inkasovali.

„Asi rozhodly inkasované góly ve druhé třetině. Je ale pozitivní, že jsme to nezabalili a ve třetí části jsme se dostali na kontaktní gól. Pak jsme bohužel dostali na 5:3, škoda,“ řekl útočník Komety Jakub Kos, jenž za Brno nastoupil poprvé po příchodu z Finska. „Hráči jsou tady chytřejší,“ porovnal severskou a českou soutěž.