Před reprezentační pauzou zamířili hokejisté brněnské Komety na jih Čech, kde se utkali s českobudějovickým Motorem. I tentokrát však odjeli domů s prázdnou.

Netrvalo to dlouho a modrobílí šli v zápasu 28. kola extraligy do vedení, když brněnský snajpr Horký dotlačil v 6. minutě puk za záda českobudějovického Hrachoviny po nahození od modré čáry, čímž přidal svou letošní 14. trefu – 0:1.

Domácí mohli záhy srovnat při přečíslení, které z ideální pozice zakončoval obránce Vráblík, ale ani on, ani dorážející Popelka hostujícího gólmana Furcha nepřekonali.

Brno pak mohl poslat do dvougólového náskoku Zbořil, ale jeho šanci zhatila vyrážečka Hrachoviny. Na druhé straně se pak zaskvěl jeho protějšek po ráně Strnada. Hosté poté v závěru 1. třetiny nevyužili přesilovku, která dřív byla jejich největší zbraní.

„V první třetině jsme chtěli přečkat tlak domácích, což se nám povedlo a šli jsme do vedení. Ve zbytku periody jsme měli čtyři tutovky, které jsme bohužel v jasných pozicích, kdy jsme najížděli sami na Hrachovinu a vytvořili si slibné možnosti v přesilovce, neproměnili,“ litoval kouč Komety Martin Pešout.

Motor otáčí skóre

A tak přišel ve 24. minutě trest, když kapitán Motoru Gulaš tvrdou ranou srovnal na 1:1. Skóre pak mohl otočit domácí veterán Čachotský, který nedokázal za Furcha uklidit jím vyražený puk.

Jihočeši si v pak průběhu 2. třetiny tvořili dobrý tlak, ovšem vedoucí trefu se jim vstřelit nedařilo. To se změnilo ve 36. minutě, když puk poslal za brankovou čáru po přesném pasu od Strnada Hanzl – 2:1. „Ve druhé třetině jsme udělali dvě hloupé chyby, které domácí využili a zápas otočili. My jsme dokázali přidat a myslím si, že jsme na konci třetiny měli hodně šancí, abychom vyrovnali, ale bohužel se nám to nepovedlo“ konstatoval Pešout.

Bez vyrovnání není šance aspoň na bod

Blízko srovnání byl ve třetí třetině Holík, jemuž ve skórování zabránila přesně vytasená vyrážečka. Na opačné straně kluziště střílel mezi kruhy z první těsně nad horní tyč Vopelka. Klíčový moment nastal v 50. minutě, kdy sudí poslal Brno do oslabení a Motor o minutu později přesilovku využil Gazdou, který z modré čáry bombou zvýšil na 3:1.

Hosté chvíli nato hráli také v početní výhodě a mohli dát kontaktní gól, jenže Horký v samostatném úniku trefil pouze Hrachovinovu lapačku. V závěru duelu si vzali trenéři Brňanů oddechový čas, po němž vsadili na hru bez brankáře. Tento tah nakonec nevyšel, a tři body tak zůstaly v Českých Budějovicích.

„Ve třetí třetině to domácí takticky dohráli. My jsme ani v těch největších šancích, jako měl Horký, nedokázali dát gól, a proto jsme prohráli,“ dodal Pešout.

„Kometa měla plno šancí, ale my jsme se díky naší bojovnosti podpořené výborným výkonem našeho gólmana drželi v utkání a v důležitých momentech jsme byli produktivnější než Kometa. Chtěl bych kluky pochválit za nasázení, bojovnost a víru v to najít cestu k vítězství,“ uvedl trenér domácích Jaroslav Modrý.