Už potřetí během posledních pěti let se utkají hokejisté brněnské Komety ve vyřazovací fázi extraligy s Vítkovicemi. A stejně jako před předkolem, i tentokrát čekali modrobílí na určení svého soka nejdelší možnou dobu. Postup Liberce gólem z prodloužení však rozhodl, že ve čtvrtfinále čeká Brno moravská bitva právě s Vítkovicemi! První duel této série začíná v Ostravě už zítra v 17 hodin, druhé utkání se hraje v sobotu od 19 hodin.

Brňané vždy postoupili

Kometa se v extraligovém play-off potká s Vítkovicemi potřetí. A na tuto bilanci se jistě na severu Moravy nedívají rádi, Brňané totiž v obou případech postoupili. Nejprve ve čtvrtfinále 2017/2018 načali hladkým průchodem cestu za druhým mistrovským titulem (4:0 na zápasy), před dvěma lety zase zvítězili v předkole (3:2 na zápasy). Brňanům se přitom tehdy povedl majstrštyk ‒ jako třetí tým v historii dokázal otočit sérii z 0:2 na 3:2!

Všech devět zápasů pamatují čtyři borci

Ze současného kádru Komety absolvovali všech devět zápasů v play-off proti Vítkovicím hned čtyři hokejisté. Skvěle se dařilo kapitánovi nynějšímu kapitánovi Martinu Zaťovičovi, jenž posbíral 7 kanadských bodů (2+5). Na stejný počet se dostal i Petr Holík (1+6). V akci byl i Tomáš Vincour, který dva góly vsítil a na jeden další přihrál, všechny partie odehrál také Michal Gulaši, který se zapsal jednu nahrávku. A dlužno dodat, že v roce 2018 vychytal všechna čtyři vítězství Marek Čiliak. Toho však letos z pozice jedničky vytlačil výborný Dominik Furch.

Pikantní série pro Muellera

Parádní obrat v sérii předkola však vychytal i Karel Vejmelka, který nyní působí v NHL. Z hlediska produktivity se čtvrtfinále před pěti lety zaskvěl Hynek Zohorna (3+2), ve druhém měření sil v roce 2021 se zase starším kolegům vyrovnal mladý obránce Filip Král (1+2). A tři kanadské body tehdy v brněnském dresu zaznamenal i americký snajpr Peter Mueller (2+1), pro kterého to bude letos obzvlášť pikantní, neboť bude stát na druhé straně barikády.

Parádní bilance Komety ve čtvrtfinále

Kometa od návratu do extraligy postoupila do čtvrtfinále sedmkrát a hned šestkrát slavila postup! První dva přechody přes Spartu a přes Plzeň (oba 4:2 na zápasy) se proměnily ve stříbrné jízdy (2012 a 2014). V dalším ročníku šla série se Zlínem až do sedmého utkání, to však Kometa opanovala poměrem 5:0 a postoupila (4:3 na zápasy).

Dva tituly Komety

Následovala dvě památná play-off zakončená titulem. V roce 2017 předvedlo Brno perfektní výkon v sérii se Spartou, kdy Pražany zmrazilo 4:0 na utkání. Stejný výsledek přišel i o rok později proti Vítkovicím. A do třetice se nejrychlejší možný průběh udál i v roce 2019, kdy si prohru 0:4 odvezl Hradec Králové. Tohle zkušenost však okusila i Kometa, když před dvěma lety čtvrtfinále nezdolala, podlehla Třinci (0:4 na zápasy).

V letošních zápasech vedou Vítkovičtí

Ve vzájemných kláních se v současném ročníku častěji radovali hokejisté z Ostravy. Kometa vyhrála první zápas, když na domácím ledě slavila výhru 2:1. V dalších třech duelech zapsaly plný počet bodů Vítkovice, předkolo s Mladou Boleslaví ovšem ukázalo, že bilance ze základní části nemusí o ničem vypovídat. V základní části totiž Bruslaři porazili Brno ve všech čtyřech duelech, ale předkolo ovládli modrobílí poměrem 3:1 na zápasy.