Po vlasatém snajprovi Peteru Muellerovi, který v barvách Vítkovic vyřadil letos Kometu ve čtvrtfinále, přichází do Brna další Američan. Do města pod Špilberkem míří útočník Steve Moses, který má za sebou pestrou kariéru nejen v Americe, ale i v evropských klubech. Rodák z Massachusetts získal s americkou reprezentací v roce 2015 v Praze bronzovou medaili. V téže sezoně se stal i nejlepším střelcem celé KHL.

Hrál ve Finsku i Švýcarsku

Sezona 2014/2015 pro něj byla asi vůbec nejlepší v kariéře. Po třech letech finské anabáze se přesunul do ruského Petrohradu, kde strávil necelé dvě sezony. Následoval návrat znovu do oblíbeného Jokeritu, v něm tentokrát přidal dvě a půl sezony. Tříletku splnil také ve Švýcarsku, konkrétně v mužstvech Rapperswil a v Ambrì Piotta. V prvně jmenovaném týmu se dva roky potkával s kapitánem českého nároďáku Romanem Červenkou.

Chtěl zkusit něco nového

Zatím posledním působištěm třiatřicetiletého zkušeného borce, který s hokejem začínal v Bostonu, byla finská Hämeenlinna. V ní v 55 zápasech posbíral 30 bodů za 13 branek a 17 asistencí. „Když jsem se od svého agenta dozvěděl, že by mě Kometa chtěla přidat na svou soupisku, velmi mě to zaujalo. Nastala totiž situace, kdy bych chtěl znovu vyzkoušet něco nového. A musím říct, že na českou extraligu jsem slyšel jen dobré reference. S vedením a trenéry Komety jsme se také bavili o následující sezóně a měl jsem výborný pocit z toho, jak charakterizovali tým a jeho cíle. Poté následoval rozhovor s rodinou a po něm už snadná volba, tedy podpis smlouvy s Kometou,“ řekl klubovému webu americký útočník.

Kometa je pro něj špičkový tým

O brněnském týmu měl jen pozitivní informace. „Navíc si dobře vzpomínám na rok 2015, kdy jsem v České republice strávil nějaký čas. Účastnil jsem se tehdy v barvách USA mistrovství světa, a opravdu moc se mi u vás líbilo. Brno, coby druhé největší město republiky, má jistě co nabídnout. Kometu vnímám jako špičkový evropský tým, který v nedávných letech dokázal ovládnout soutěž,“ uvedl Moses.

Má rád bouřlivou kulisu při utkání

A pochválil i brněnské fanoušky. „Slyšel jsem, že fanoušci umí být při zápasech neuvěřitelní. Obecně platí, že hraní před bouřlivou kulisou nám hokejistům dělá práci mnohem jednodušší a zábavnější. Musím říct, že v mém rozhodování hrálo velkou roli jak město, tak právě pověstná atmosféra při utkáních,“ upřesnil americký hokejista.

Chce hrát rychlý, atraktivní hokej

Ten nerad hodnotí sám sebe, ale rozhodně chce hrát rychlý, atraktivní styl hokeje. „Když to jde, vždycky rád podpořím útok. Jsem připravený přispět jakýmkoliv způsobem, který bude nezbytný pro úspěch. Pokaždé udělám vše, co bude v mých silách, abych pomohl týmu vyhrát. Nejdůležitějším cílem je teď pro mě úspěšná sezóna v Kometě. Taková, která skončí zvednutím mistrovského poháru nad hlavu. To by pro mě byl nejcennější úspěch!“ uvedl.

Bude hrát s Holíkem

Podle brněnského kouče Patrika Martince jde o zkušeného útočníka, který své kvality dlouhé roky prokazuje v nejlepších evropských soutěžích. „Příchod praváka je navíc logickým vyústěním toho, že nám z tohoto postu odešli Luboš Horký a Radek Koblížek. Steve nám potvrdil, že se mu vždy dobře spolupracovalo v lajně s Čechy, ať už se v minulosti jednalo o Romana Červenku nebo Petra Koukala. To může hrát roli. Naším primárním záměrem je, že bude Steve působit ve formaci s Petrem Holíkem, ale to samozřejmě ukáže až čas. Záleží, jak si to všechno sedne na ledě a jaká chemie se v mančaftu vytvoří. Zároveň věřím, že jsme na trhu ještě neřekli poslední slovo, takže se všechno bude odvíjet od finální sestavy, se kterou vstoupíme do sezóny,“ dodal Martinec.