Fotbalisté brněnské Líšně uhráli v 26. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na domácím stadionu bod s topící se Opavou. Bezgólová remíza je přesto vynesla na čelo neúplné tabulky před Karvinou, která má však k dobru dnešní domácí zápas s třináctým Prostějovem. Slezané naopak bodovali ve druhém zápase za sebou pod novým koučem Brožkem a na 14. příčce mají jednobodový náskok na sestupové pozice.

Nastoupili bez zraněného gólmana Vajnera a se Ziklem na hrotu

V bílém hrající domácí vyběhli do nepříjemného vytrvalého deště bez zraněného gólmana Vajnera, jehož nahradil Marek, a se Ziklem na hrotu. „Vajner má z tréninku natažené vazy v kotníku a nemohl se vůbec odrazit do výskoku. Řešili jsme tedy brankáře, což je nepříjemné, protože z Vajnyho se tu stala jednička. Ale Vojta Marek je profík, který dokáže vychytat nulu,“ uvedl trenér Líšně Milan Valachovič.

Začátek duelu patřil hostům

Do duelu soupeřů z opačných konců tabulky vstoupila lépe ve žlutém hrající Opava, která chtěla od září vyhrát druhý zápas za sebou, když v předchozím utkání doma skolila lídra z Karviné. Hosté v úvodu kopali čtyři rohy, ale nic z nich nevytěžili. Blízko k otevření skóre tak měli o něco později po dvou zaváháních gólmana Líšně. Ten hned dvakrát vyběhl ven z malého vápna pro klouzající mokrý míč, jenž v obou případech doběhl rychleji Rybička. Ten se ale nedokázal prosadit: nejprve nezakončil a při druhé střele jen těsně minul tyč.

Domácí kouč poslal do druhé půle tři čerstvé hráče

A i když se domácí postupně z tlaku hostů vymanili a ve 45. minutě měli po rohu šanci dát gól do šatny, bylo jasné, že trenér Valachovič musí zamíchat kartami, aby se výkon jeho svěřenců zlepšil. „Nebyl jsem spokojený s hrou v první půlce. Opava nemá co ztratit a jde si za záchranou. Mají mladý agresivní tým, který se nebojí jít do soubojů a získává míče. Nám dobře nepracovala záloha a hráli jsme špatně dopředu. Změnil jsem to příchodem tří střídajících hráčů,“ vysvětlil líšeňský kouč, proč do druhé půle místo Zikla, Otrísala a Matochy poslal do boje Vandase, Šumberu a Machalíka.

Polášek orazítkoval břevno a Vandas nedokázal správně zakončit

Obraz hry se tak rázem otočil a v 51. minutě Šumbera pěknou ranou z 18 metrů prověřil Lasáka. O dvě minuty později pak přišla první gólová šance Líšně, když Polášek hlavou orazítkoval břevno a v 76. minutě spálil tutovku Vandas, který nedokázal usměrnit míč do prázdné branky. „Poláškovi chyběl kousek a byl to gól. Ještě větší šanci ale měl Vandas, který šel do přihrávky nepochopitelně levou nohou. Kdyby nastavil tu pravou, tak se to odrazí do sítě. A on sám pak kroutil hlavou, protože ví, že to nevyřešil dobře,“ řekl Valachovič.

Nedokázali jsme ve dvou duelech po sobě dát gól, posteskl si Valachovič

Hra se vyrovnala až s blížícím se závěrem, kdy dvakrát zahrozili Slezané. Odražený míč z z malého vápna nejprve poslal Rychlý vedle tyče, pár minut nato pak zakončení dalšího z opavských hráčů mířilo nad břevno. Tříminutové nastavení se pak už jen dohrávalo. „Bohužel jsme nedokázali dát ve dvou zápasech po sobě gól. Utkání se Spartou jsme prohráli gólem, který nebyl, na což máme i stanovisko. A neproměnili jsme tři tutovky. Teď jsme neproměnili další dvě. Ale s remízou za dva rozdílné poločasy jsem nakonec spokojený,“ dodal trenér Líšně. Její boj o přímý postup do nejvyšší soutěže pokračuje příští týden duelem v Prostějově. V 28. kole pak „Marvani“ doma přivítají poslední Třinec.