Hokejisté brněnské Komety si ani letos o titul či medaile nezahrají. Před úterním šestým čtvrtfinále v Litvínově jim bylo jasné, že kdo jako první vyhraje domácí zápas, půjde do semifinále. Na severu Čech mělo Brno horší start a od 6. minuty dotahovalo. Nakonec Vervě podlehlo 4:1 a na litvínovském zimáku tak poprvé slavili hráči a fanoušci v černožlutém. A Kometě sezóna skončila. Litvínov byl efektivnější v malých detailech, přiznal na klubovém webu trenér Komety Jaroslav Modrý.

Po dvou rychlých gólech domácích tahali hosté za kratší konec

Když Verva v 10. minutě vedla už 2:0, bylo modrobílým jasné, že se jim výrazně ztížil boj o návrat série do Brna. „Na začátku jsme dostali dva rychlé góly a od té doby už jsme tahali za kratší konec. Série se ale lámala jinde – v domácích zápasech. A my to dobře víme,“ uvedl po posledním utkání sezony brněnský kapitán Martin Zaťovič.

Po kontaktní brance Mosese přišel další úder

Začátek druhé části se naopak hostům vydařil. V 26. minutě dal kontaktní gól Steve Moses, nicméně stav 2:1 vydržel jen necelou půlminutu, když Koblasa zvýšil na 3:1. „Je to škoda, tohle si musíme pohlídat a udržet ten stav déle. Měli jsme na ně zatlačit a zkusit vyrovnat. Oni na nás ale hned vletěli a my jsme si s nimi nevěděli rady. To rozhodlo,“ řekl Zaťovič.

Nepomohla jim ani dlouhá přesilovka

V polovině druhé třetiny se mohla Kometa znovu vrátit do zápasu při čtyřminutové přesilovce, ale skórovat se jí bohužel nepodařilo. „Bylo to o detailech. Měli jsme být klidnější, nezmatkovat, bylo plno času. Místo toho jsme hned první střelu poslali do bloku. Nevytvořili jsme si tlak, který by nás mohl vrátit do utkání,“ popisoval neproměněnou početní výhodu brněnský trenér Jaroslav Modrý.

Tříbrankovou ztrátu už nedohnali

Do druhé sirény však domácí přidali další gól a vedli už 4:1. Kometa už ale letos ukázala, že dokáže smazat i větší než tříbrankovou ztrátu. „Celou sezonu jsme si ukazovali, že umíme dát rychlé góly. Otočili jsme i horší zápasy. Chtěli jsme dát rychle gól a pomoct si třeba přesilovkou. Ty jsme ale hráli špatně,“ nevymlouval se Zaťovič. Podle něj sehráli vyrovnanou sérii. „Kdybychom vyhráli doma, tak už jsme to v Litvínově třeba urvali. Je to kaňka na celé sezoně, která byla dobrá. Když ale v play off vypadneme tak brzo, nemůžeme ji hodnotit pozitivně,“ dodal devětatřicetiletý kapitán, kterému v Brně končí smlouva.

Litvínov umí využívat svoje šance

Ve většině zápasů Kometa soupeře přestřílela, trápila ji ale produktivita. „Litvínov byl efektivnější v malých detailech. Věděli, kdy zaútočit, a kdy se stáhnout. My jsme vždycky někde propadli a oni toho dokázali využít. Je to tým, který umí využívat svoje šance. My jsme jich měli moře a nebyli jsme schopní je zakončit,“ odhalil klíčové faktory Modrý.

Fanoušci byli skvělí, chválil příznivce Brna Zaťovič

Nejen v Brně, ale i v Litvínově panovala vynikající atmosféra. Ve všech třech zápasech k ní měrou vrchovatou přispívala početná výprava fanoušků z Brna. „Fanoušci byli super, celou sezonu nás drželi. Doma byla fantastická play off atmosféra. Mrzí mě, že jsme jim nedali žádné vítězství doma. Chtěli jsme se vrátit ještě ve čtvrtek, ale bohužel,“ dodal Zaťovič.