Hokejisté Litvínova vyhráli v pátém čtvrtfinále play off extraligy v Brně 2:1 v prodloužení. V čase 69:50 dokonal obrat v utkání Nikolas Hlava. Severočeši dodrželi tradici výher hostujících týmů v této sérii a vedou 3:2 na zápasy. V úterý budou mít doma postupový mečbol, do semifinále mohou postoupit po devíti letech.

Do týmů se vrátili potrestaní hráči

Do sestavy obou celků se po vypršení disciplinárních trestů vrátili domácí Jan Ščotka a hostující Janis Jaks, Brnu ale chyběl obránce Marek Ďaloga, do branky Litvínova se opět postavil Tomek, který byl ve čtvrtém duelu po třetí brance střídán.

Zaťovič nastřelil tyčku

Do utkání vstoupili mnohem aktivněji Brňané. Lépe bruslili, bez větších potíží se dostávali přes obranný val soupeře a vytvářeli si i šance. Pospíšilovu střelu vyrazil Tomek, po dorážce Marcinka poskakoval puk po brankové čáře, Zaťovičova rána rozezvučela tyč. Hosté úvodní nápor Brna přežili bez úhony a převzali útočnou iniciativu. Ani oni ale jednu ze svých šancí v závěru nepřeměnili v psychologickou výhodu prvního gólu. Nejblíž k němu měl Ondřej Kaše, jehož vychytal Furch.

Skóre otevřel Moses

Dočkala se Kometa. Moses v 17. minutě převzal u mantinelu puk, najel si do mezikruží a prudkou střelou nedal Tomkovi šanci. Slovenský reprezentant pak lapil tutovku krajana Pospíšila i Kohouta a držel stále akcie svého týmu nad vodou. Stejně úspěšně se Tomkovi vedlo při střele Marcinka zblízka v úvodu druhého dějství, ve 23. minutě byli hosté blízko vyrovnání, jenže přihrávku Sukeľa na Davida Kašeho mimo dosah Furcha zachránil Kaňák.

Kirk srovnal na 1:1

Brňané i přes šance Marcinka a Kollára nevyužili první přesilovku zápasu, na jejich větší aktivitě to ale příliš neubralo. Museli se ale mít na pozoru před útočnými výpady hostů, Zygmuntovu ránu po jednom z nich zlikvidoval opět Furch. Kometa si převahu, ale i slabší produktivitu přenesla i do třetí třetiny. Nezměnila to ani opět neplodná přesilovka. Litvínov musel více otevřít hru ve snaze minimálně vyrovnat. Pomohlo mu k tomu celkem zbytečné vyloučení Pospíšila, po němž přesilovku zužitkoval Kirk a osmým gólem v play off vyrovnal.

V prodloužení rozhodl Hlava

Ve zbývajícím čase měli opět mírnou převahu brněnští hokejisté, nicméně pevná obrana Vervy nerozhodný stav uhájila a duel šel stejně jako první zápas série do prodloužení. V něm bylo pro oba týmy prioritní neudělat chybu. Do náznaku šancí se dostali Zaťovič s Cingelem, což opět dokumentovalo větší útočnou aktivitu Komety. Jenže v 70. minutě se dostal do brejku na levém křídle Hlava a prudkou střelou k tyči rozhodl o výhře Vervy.

Musíme sérii ještě vrátit do Brna, říká trenér Brna Modrý

„Nepovedlo se nám, co jsme potřebovali, musíme zmobilizovat síly a jet do Litvínova tak, abychom se ještě vrátili do domácího prostředí. Škoda naší první třetiny, tu jsme měli fantastickou a měli jsme dát více gólů než jeden. Kluci hráli dobře, soupeř se vrátil přesilovkou, nechali jsme ho dlouho v zápase. Oni jsou optimistický tým a čekali na svoji šanci. Musíme se prostě dobře připravit na šestý duel, a to je všechno,“ uvedl kouč Brna Jaroslav Modrý.

Mlejnek: Série zůstává stále vyrovnaná

„Domácí tým měl do utkání výborný nástup a do první komerční přestávky jsme odolávali pouze zásluhou (brankáře) Mateje Tomka. Byli jsme rádi, že jsme šli do kabin pouze za stavu 0:1. Myslím si, že od druhé třetiny jsme výrazně zlepšili herní disciplínu, na druhou stranu musím říct, že od té doby byl zápas vyrovnaný 50 na 50. Nakonec jsme si výhru vzali my. Série tak ale zůstává stále vyrovnaná,“ řekl litvínovský trenér Karel Mlejnek.