Více než tři desítky zápasů odehrál v dresu MFK Vyškov Cheick Souaré, který ve druhé nejvyšší soutěži vstřelil dva góly. Rodák z Marseille se k týmu lídra FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přidal v závěru roku 2022 a během zimní přípravy zaujal vedení klubu natolik, že dotáhlo jeho přestup z Francie. Po roce stráveném na jihu Moravy se nyní naplnily zákulisní informace a urostlého univerzála čeká nové angažmá v dresu prvoligové Viktorie Plzeň. Tam bude půl roku hostovat s tím, že aktuálně třetí tým nejvyšší soutěže na něj může uplatnit opci. Vyškovský klub o tom informoval na svém webu.

Z Vyškova míří do první ligy už třetí cizinec

Souaré tak navazuje na úspěšné cizince, kteří si přes Vyškov našli cestu do prvoligových klubů. Po Aleguem, který zamířil do Jablonce a Dwehovi, jenž hostuje v Plzni, se přidává do skládačky i třetí dílek. Tím je právě Souaré a jeho hostování s opcí také v plzeňské Viktorce.

Vysloužil si místo v základní sestavě

Francouz, který disponuje i občanstvím Guineje, se ve Vyškově objevil po konci předloňské podzimní části soutěže. Svým herním přístupem a výkony si rychlonohý křídelník vysloužil místo v základní sestavě. A nevypadl z ní ani po výměně trenéra, kdy Jana Trousila nahradil Jan Kameník. S Vyškovem si zahrál i první barážový duel se Zlínem o postup do nejvyšší soutěže. Do odvety jej nepustilo zranění.

Na podzim byl klíčovým hráčem Vyškova

Ve velkém stylu pak Souaré rozjel podzim letošního ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V prvních třech zápasech zaznamenal dva góly a dvě asistence, a právě on byl klíčovým hráčem v dresu MFK. V závěru podzimu jej trápily zdravotní potíže, přesto svým výkonem k průběžnému prvnímu místu v tabulce. To zaručuje přímý postup do nejvyšší soutěže, což je cíl ambiciózního klubu. Do přípravy na jaro tak už Souaré s Vyškovem nenastoupí, jeho cesty vedou na západ Čech, kde jej čeká půlroční hostování s následnou opcí na přestup.

Příprava odstartovala v pátek

Fotbalisté MFK začali zimní přípravu na stadionu ve Vyškově v pátek, kde kromě tréninku na umělé trávě absolvovali i vstupní testování. „V sobotu jsme pokračovali a všechno proběhlo podle plánu,“ uvedl na klubovém webu hlavní trenér Jan Kameník. A kouč Tomáš Josl přiblížil, co fotbalisté zkraje přípravy absolvovali. „Nejdříve jsme hráče zvážili, poté následovalo silové testování. Závěrem je čekal lehčí trénink,“ popsal Josl.

Hledají náhradu za Souarého i stopery Červeně a Coulibalyho

Další klíčovou věcí, kterou vedení klubu aktuálně řeší, jsou právě pohyby v kádru MFK. „Víme, že nás opouští Cheick Souaré. Zajišťujeme tak náhradu na pozici levého obránce a zaměříme se i na stopery, kde nás s největší pravděpodobností opustí Adam Červeň i Kessy Coulibaly,“ upřesnil Kameník. Jedná se však také o posilách na další posty. Vyškovská sestava tedy stále není kompletní.

Koncem ledna se vrátí tři Afričané

„Na konci ledna se nám mají vracet hráči z národních celků, a to Santiago Eneme, Golden Mafwenta a Benny Kanakimana. Co se týče importu dalších jmen, samozřejmě jsme si přáli je mít k dispozici již nyní, nicméně ovlivnilo to i nějaké vyjednávání s nimi. U těchto posil zatím přesné termíny neznáme,“ sdělil hlavní kouč.

Čekají je i přípravné zápasy

Kromě tréninků naskočí vyškovští fotbalisté také do série přátelských utkání. První z nich se uskuteční již v sobotu 13. ledna, kdy mužstvo zamíří do slovenské Skalice. Hrát se bude od 11 hodin. „V následujícím týdnu budeme hodně pracovat s míčem, který nám teď zhruba měsíc chyběl. Nadcházející zápas bude víceméně doplňkem, v němž rozložíme minutáž takovým způsobem, aby si hráči začali zvykat na herní zatížení,“ dodal Jan Kameník.