Už jen dvě branky chybějí fotbalistovi Jakubu Řezníčkovi ke kýžené metě sta prvoligových branek a vstupu do Klubu kanonýrů. V nedělním 27. kole nejvyšší soutěže zařídil dvěma góly vítězství Brna 2:1 nad posledními Pardubicemi. Zbrojovka v premiéře pod trenérem Martinem Haškem vyhrála po šesti kolech a v neúplné tabulce poskočila na jedenácté místo. Řezníček i nadále dává přednost záchraně týmu před svým vstupem do elitního klubu.

Podstatná je podle střelce výhra

„To je pro mě podstatné, že jsme vyhráli. O mé stovce platí pořád to, co jsem říkal. Je mým cílem, ale když to nebude letos, tak v příštím roce. Potřebujeme hlavně sbírat body. Záchrana pro Zbrojovku má před mou stovkou stále přednost,“ prohlásil Řezníček. „Momentálně máme tříbodový náskok na první barážové místo, ale tabulka je tak vyrovnaná. Musíme získávat body dál. Máme to ve svých rukou a klidně můžeme být v prostřední skupině. Krok k záchraně to ale dnes ještě nebyl,“ uvedl čtyřiatřicetiletý kanonýr.

Ke stovce mu chybí čtyři góly

V české nejvyšší soutěži odehrál za Příbram, Mladou Boleslav, České Budějovice, Spartu, Plzeň, Olomouc, Teplice a Brno v 16 sezonách 328 zápasů, v nichž dal 96 gólů. Po jednom zásahu přidal během angažmá ve slovenském Ružomberoku a belgickém Lokerenu. Obě branky v duelu s Pardubicemi vstřelil po změně stran. „Byl jsem tam, kde jsem měl být a oba dva tam krásně spadly. Střely měly dobré rotace,“ pochvaloval si Řezníček, který si vylepšil osobní maximum v počtu tref v jedné sezoně. Aktuálně jich má 19. Tabulku střelců vede o šest gólů před Janem Chramostou z Jablonce a Mickem van Burenem ze Slavie.

Z penalty mu prý bylo špatně

Brno po Řezníčkových zásazích vedlo 2:0, ale v nastavení snížil střídající Ladislav Krobot a poté sudí Pavel Orel odpískal pro hosty pokutový kop. Po zásahu videorozhodčího však penaltu odvolal. „Bylo mi blbě, ale stál jsem si za svým, protože Štěrba stál před hráčem hostí, což jsem řekl sudímu. Šel se podívat na video, ale dobře mi nebylo. Naštěstí to dobře dopadlo. Zbytečně jsme si to zkomplikovali, mohli jsme to dohrát ve větším klidu, ale naštěstí jsme to zvládli,“ konstatoval kapitán Zbrojovky, jenž v říjnovém ligovém utkání na hřišti Pardubic zařídil hattrickem triumf Brna 3:1.

Kapitán si s koučem jako jediný z kádru tyká

Zbrojovku poprvé vedl Hašek, který v úterý nahradil odvolaného Richarda Dostálka. S Haškem hrával Řezníček v Příbrami a nyní je jediným členem kádru, který mu tyká. „Neměl bych problém, kdybych mu musel vykat,“ mínil kanonýr.

Hodně řešili obranu

Podle něj se v přípravě na Pardubice hodně řešila defenziva. „Pro mě se moc nezměnilo, já jsem tam od gólů, a tak jsem to snad splnil. Pracovali jsme na sobě, a tak to musí zůstat dál. Dnes jsme vyhráli, ale nic není rozhodnuto,“ dodal střelec.