Fotbalový klub Zbrojovka Brno sáhl s ohledem na neuspokojivé jarní výsledky k výměně trenéra. Richarda Dostálka nahrazuje Martin Hašek, který mužstvo vedl hned v úterý na prvním tréninku. Dostálek k týmu nastoupil v roce 2020 a dotáhl ho loni do první ligy, kde se mu povedla i podzimní část. Jaro se však Zbrojovce nevydařilo a v tabulce je třináctá.

Třetí trenérská výzva v první lize

Třiapadesátiletý Hašek tak má před sebou další prvoligovou trenérskou výzvu. V roli kouče vedl v nejvyšší soutěži v celkem 112 duelech Spartu či Bohemians. Zbrojovka se tedy stává jeho třetí prvoligovou štací. V závěru minulé sezóny vedl druholigové Ústí nad Labem, jeho pádu do třetí ligy však nezabránil.

Vnímám ve Zbrojovce velký potenciál, říká Hašek

„Byl jsem osloven majitelem klubu a rozhodl jsem se tuto nabídku přijmout. Zbrojovka je pro mě historicky velký klub, to za prvé. A za druhé tu vnímám obrovský potenciál, který není podle mého názoru plně využitý. Myslím, že to má co do činění se stadionem – v momentě, kdy by se podařilo na vhodném místě postavit pěkný stadion, zařadilo by se Brno automaticky k top klubům v Česku,“ uvedl Hašek na klubovém webu.

Hašek je zkušený fotbalista

Nový trenér brněnských fotbalistů přichází v situaci, kdy na jaře porazili jen Baník Ostrava a v posledních šesti kolech uhráli jen dvě remízy. Hašek je přitom sám bývalý zkušený fotbalista. V letech 1991 až 2007 odehrál 272 prvoligových duelů, čtrnáctkrát reprezentoval a na kontě má téměř čtyřicet duelů v evropských pohárech. Působil také v Rakousku a Rusku.

Hrál i se snajprem Řezníčkem

Z brněnské kabiny nový trenér blíže zná Jakuba Nečase, Martina Berkovce či Josefa Divíška. „A s Kubou Řezníčkem jsem ještě hrál, když jsem končil kariéru v Příbrami,“ pousmál se Hašek, který shodou okolností Brnu vstřelil svůj první ligový gól. „Jako hráč jsem tady nastupoval před 35 tisíci diváky a říkal jsem si, že snad hraju v Bundeslize. I z toho vycházím, pokud mluvím o potenciálu Brna,“ dodal nový kouč Zbrojovky.

Musí přenastavit mentalitu hráčů

V úterý ho čekal první trénink, v neděli pak Brňané v důležitém utkání vyzvou Pardubice. „Za jeden týden se dá udělat relativně dost práce. Ale v principu, pokud jde o nějakou sérii nepříznivých výsledků, hráči upadají na psychice a hrají hůře, než by hrát mohli. Na poli mentální přípravy se dá udělat v takovém úseku nejvíc práce. Ze dne na den těžko něco naběháte a nezměníte významně organizaci hry, i když něco samozřejmě i tady udělat lze. Nejdůležitější ale je nastavit hlavy, aby hráči nebyli svázaní jarní historií a hráli maximum toho, co umějí, na co jsou fyzicky připravení a třeba to, co předváděli na podzim,“ narážel Hašek na solidní podzimní výkony Brna.

Spadli do skupiny o sestup

Zbrojovka postoupila zpět do FORTUNA:LIGY loni pod vedením Richarda Dostálka, přičemž tým na podzim šlapal v nejvyšší soutěži výborně. S jarem však přišla bída a pád do skupiny o udržení, kde třinácté Brno dělí od barážových příček jen lepší skóre.