Kapitán brněnské Komety Martin Zaťovič vstoupil v pátečním duelu v Liberci do Klubu hokejových střelců deníku Sport. Devětatřicetiletý trojnásobný extraligový šampion vstřelil 250. gól v součtu nejvyšší soutěže a reprezentace. Zaťovič se stal 73. členem klubu a prvním od 9. ledna 2022, kdy přibyl Lukáš Pech. Brněnský kapitán přitom úvodním gólem otevřel cestu Komety za čtvrtým vítězstvím nad Bílými Tygry v této sezóně a udržení čtvrté pozice v extraligové tabulce, která znamená přímý postup do čtvrtfinále play off. V posledním 52. kole základní části nejvyšší soutěže přivítají Brňané v neděli úřadující šampiony z Třince a mají tak podle svého kapitána vše ve svých rukou.

Jubilejním gólem otevřel skóre

Zaťovič měl před utkáním 51. kola na ledě Bílých Tygrů na kontě 231 branek v extralize a 18 v národním týmu. V Liberci v 7. minutě otevřel skóre, když po vyhraném buly Lukáše Cingela prostřelil Dávida Hrenáka a připsal si čtrnáctý gól v sezoně.

Hodně mi pomohli spoluhráči, řekl střelec

„Je to obrovské číslo. Hokej je týmový sport a jde hlavně o týmové úspěchy. Jsem rád, že jsem se do takové společnosti dostal, a vážím si toho. Popravdě jsem ale moc nevěřil tomu, že to dotáhnu už letos, ale spoluhráči mi hodně pomohli,“ řekl Zaťovič po zápase, který Kometa vyhrála 6:4. „Dneska si to asi užiji, ale jinak jdeme dál. Máme jiné cíle,“ řekl.

Na branku čekal šest utkání

Zaťovič na jubilejní branku čekal šest utkání, předtím skóroval v polovině února v Českých Budějovicích. „Jsem hlavně rád, že to mám za sebou a dál to nebude téma. Nebude to odvádět mou pozornost. Protože ať chcete, nebo ne, člověk na to samozřejmě myslí, navíc mu to také každý připomíná,“ přiznal odchovanec Přerova.

Brno vedlo 2:0, ale Tygři vyrovnali

Kometa v Liberci bojovala o udržení 4. místa, které zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále play off. Brno rychle vedlo 2:0, navíc mělo k dispozici pětiminutovou přesilovku po vyloučení Ronalda Knota. Další gól ale nepřidalo a domácí se dostali zpátky do hry. „Přesilovku jsme sehráli dost špatně. Začali jsme pak kroutit hlavami a mlátit hokejkami. Liberec nás za to následně potrestal a vyrovnal,“ řekl Zaťovič.

Liberec srovnal skóre i ve 2. třetině

V polovině utkání se hosté dostali znovu do vedení, Bílí Tygři ale dokázali ještě před druhou přestávkou opět srovnat. Pomohla jim k tomu i přesilovka po tvrdém zákroku Rhetta Hollanda na Tomáše Filippiho, který na ledě vyvolal velké vášně a nenechal chladným ani brněnského kapitána, jenž se marně dožadoval u rozhodčích vysvětlení.

Trest pro Hollanda mi přišel neadekvátní, vysvětloval kapitán Brna

„Za mě to byl hodně tvrdý zákrok. Člověk si tam pak vybere, jestli ho náš hráč trefil už pozdě, nebo ne. Samozřejmě Filippi je jejich nejlepší hráč, takže si ho musí chránit. Ale ten trest pro Rhetta za údajnou bitku mi nepřišel adekvátní. Chtěl jsem to pak nějak od rozhodčích vysvětlit, ale je to těžké,“ ulevil si Zaťovič.

Nakonec urvali cennou výhru

Kometa nakonec zápas třemi góly v závěrečné třetině překlopila na svou stranu a mohla se radovat z důležitého vítězství. „Byl to hodně důležitý a divoký zápas, navíc vypjatý a plný emocí. Hrálo se hodně nahoru dolů a padlo dost branek. Všichni jsme věděli, o co se hraje, a potřebovali jsme vyhrát. Sice jsme v zápase udělali dost chyb, ale vyhráli jsme, takže převládá radost a jsme samozřejmě spokojení,“ pochvaloval si účastník tří světových šampionátů.

Máme to ve vlastních rukách, zdůraznil Zaťovič

Brno porazilo Liberec i počtvrté v sezoně a ke konečnému čtvrtému místu a k přímému postupu má nyní nejblíž. Na páté České Budějovice má náskok bodu, který bude v neděli hájit doma proti Třinci. „Máme teď vše ve vlastních rukách a určitě tu šanci nechceme pustit. Čtyřka je hodně blízko a čeká nás těžký zápas s Třincem. Když to uděláme, tak si můžeme odpočinout, a to je pro nás pozitivní a lákavé. Hrajeme doma a porveme se o to, zkrátka nesmíme zklamat,“ dodal Zaťovič. Utkání s úřadujícím mistrem ve Winning Group Areně začíná v neděli v 16.30.