Fotbalisté Ostravy vstoupili do nadstavbové části první ligy výhrou 4:0 nad nováčkem z Brna. Baník rozhodl zápas úvodního kola skupiny o záchranu třemi góly v prvním poločase, poskočil na 11. místo tabulky a přiblížil se k udržení mezi elitou. Brankou a dvěma přihrávkami se blýskl krajní bek Jan Juroška, prosadili se také Cadu, Muhamed Tijani a Srdjan Plavšič. Ostravští ve třetím vzájemném duelu ligové sezony poprvé bodovali. Zbrojovka prohrála potřetí z posledních čtyř kol a na první barážové pozici ztrácí na třinácté Teplice už čtyři body.

Úkolem je zůstat v nejvyšší soutěži, řekl trenér Hašek

„V téhle skupině je to turnaj mužstev, která nezačínají na stejné startovní čáře. Naším úkolem je zůstat v nejvyšší soutěži, tady jsme tak nepůsobili i vzhledem k problémům se skládáním sestavy a správným obsazením jednotlivých pozic. Ale na tom, kolik ještě potřebujeme získat bodů a s jakými soupeři, se v podstatě nic nemění. Ani jsme si nepředstavovali, že vyhrajeme všech pět zápasů,“ řekl trenér Zbrojovky Martin Hašek.

Skóre otevřel Cadu

Zápas byl od začátku jednostrannou záležitostí. Domácí hráli od úvodu aktivně a od 10. minuty i vedli, když Cadu trkl hlavou do sítě Juroškův centr zprava. Ostrava po stranách vcelku hladce pronikala k brněnské bráně, ve 14. minutě z otočky nebezpečně vypálil Klíma, ale rána skončila vedle tyče.

Juroška se blýskl jako elitní nahrávač

I ve druhé trefě měl prsty krajní obránce Juroška. Přesným pasem od pravé lajny ve 32. minuty vybídl Tijaniho a nejlepší ostravský střelec míč lízl hlavou přesně k tyči. Nigerijský útočník zapsal 9. gól v ligové sezoně a navázal na hattrick z posledního utkání v Olomouci.

Výkon byl na hranici katastrofy, posteskl si brněnský kouč

Baník s narůstajícím skóre zvyšoval i svou dominanci a sebejistotu. V 37. minutě sehrál pohlednou kombinaci: Kaloč překonal brněnskou defenzivu lobem za obrannou linii a rozběhnutý Plavšič po zemi překonal potřetí Berkovce. Slezané odehráli nejlepší první půli od třetího kola. „Výkon byl na hranici katastrofy, především v defenzivě. Když dostanete nějaké góly, má to takový vliv na hráče, že už je všechno špatně a jde jen o to zápas nějak důstojně dohrát. Bylo to už podruhé, co se nám tohle stalo, i v Liberci jsme dostali tři branky za poločas,“ uvedl Hašek.

Kanonádu uzavřel Juroška

Ten okamžitě reagoval stažením Alliho ze hřiště a o přestávce udělal další tři změny ve snaze probudit svůj výběr. Ale šance měli znovu hlavně domácí. V 53. minutě pálil z hranice pokutového území Klíma, jeho ránu však brněnská obrana zblokovala na roh. Přesnou mušku neměl ani střídající Almási, jenž hlavičkou z 10 metrů zakončil nad. Zato v 62. minutě se opět blýskl obránce Juroška, když si od pravé lajny navedl míč k šestnáctce a pak levačkou zacílil přesně horní roh Berkovcovy brány. Skóroval poprvé v ligovém ročníku.

Věděl jsem, kam to trefím, řekl střelec

„Hned, jak mi to Plavša dával, jsem věděl, že si to posunu a budu se snažit to dávat na zadní tyč. Už jsem takhle Berkovcovi dal gól v přípravě. Kluci mě samozřejmě hecují, že je to náhoda. Úplně si to nemyslím, ale vyšlo to, jsem rád. Šlo to pěkně do růžku,“ řekl Juroška.

Baník navázal na výhru v Olomouci

Slezané navázali na minulé vítězství 4:1 v Olomouci a připsali si nejvyšší výhru od únorového triumfu 5:0 v Teplicích. Brno za celý zápas nevystřelilo na ostravskou bránu a venku v lize podesáté za sebou nezvítězilo. „Přenesli jsme si do zápasu sebevědomí z Olomouce. Fakt jsme všichni hráli s chutí, výkon byl týmový a pak přijdou i šance. Byl z toho parádní zápas. Jsme rádi, že jsme první zápas zvládli, dá nám to klid. Věřím, že nepřijde žádné uspokojení,“ dodal Juroška.