Náměstí Republiky v centru Blanska po rekonstrukci výrazně ožilo

Výrazné oživení centra Blanska přinesla tříměsíční rekonstrukce náměstí Republiky, které se nyní znovu otevřelo lidem.

  • Foto

    redakce RED

Město během revitalizace upravilo část náměstí, která byla v původním stavu. Nevyhovující asfaltový povrch nyní nahradila velkoformátová dlažba, přibyla zeleň i nový mobiliář, náměstí má novou bezbariérovou spojnici.

„Část náměstí Republiky byla dosud v neutěšeném stavu, většinu plochy zaujímalo parkoviště, zbytek tvořil popraskaný asfalt. Snažili jsme se zde vytvořit pobytový prostor s novou dlažbou a se zelení a také spoustou laviček k posezení. Parkování bylo vytěsněno do prostoru k silnici a odděleno zdí, zaujímá daleko menší plochu, byť zůstal počet parkovacích míst stejný jako před úpravami,” popsal starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Většině oslovených obyvatel města se nově upravené náměstí líbí. „Vypadá to teď mnohem lépe než dřív, kdy tu byl jen popraskaný asfalt a parkoviště s rozbitým povrchem. Líbí se mi hlavně velké trojcípé lavičky z masivního dřeva, vhodně doplněné trávníky, stromy a lavičkami,“ svěřil se zpravodajskému portálu BRŇAN Karel Zavadil.

„Náměstí Republiky spojuje se Seifertovou ulicí nová bezbariérová rampa, přibylo také mlžítko sloužící pro osvěžení návštěvníků v horkých dnech. Myslím, že se z původního prostranství podařilo vybudovat důstojný prostor, který bude také funkční,” uvedl Crha.

Na náměstí a přilehlých stupňovitých terasách jsou nyní nově téměř tři desítky laviček i centrální prvky určené k posezení. „Lavičky jsou vyrobené z jatoby, brazilské třešně, jde o exotické dřevo, které jsme zvolili zejména kvůli jeho trvanlivosti. Terasy doplnily travní koberce, mimo ně plocha získala také téměř 300 metrů čtverečních zeleně,” popsal Jiří Svoboda z investičního oddělení radnice, který měl rekonstrukci na starosti.

„Rekonstrukce náměstí pro nás byla velkou výzvou. I když nejde o objemově velkou stavbu, je architektonicky i technicky zajímavá. Velkým specifikem bylo například použití velkoformátových betonových dlažeb, jedna váží 275 kilogramů, takže manipulace nebyla jednoduchá. I když to pro naše pracovníky bylo složité, myslím, že je vše opravdu pěkně navrženo a efekt této velkoformátové dlažby velmi přispěl k celkovému vnímání nového prostoru,” uvedl za zhotovitele Pavel Vacek z firmy Firesta.

Výzvou pro zhotovitele byla také stavba dělící zídky mezi prostorem pro relax a posezení a částí, která bude využívaná jako parkoviště. Zídka sloužící současně jako čtyřicetimetrový vyvýšený záhon je totiž vyskládaná bez základů na řadě míst v několika vrstvách jako lego.

Fotogalerie: