Na novou podobu čtvrti vyhlásilo město v úvodu týdne mezinárodní otevřenou ideovou soutěž. Organizuje ji Kancelář architekta města Brna. Architekti mohou posílat své soutěžní návrhy do 21. ledna 2019.

„Na území městské části Zábrdovice je celá řada bývalých průmyslových areálů, které jsou dnes nevyužívané a mají velký potenciál pro další rozvoj. Město tady může postavit nové moderní bydlení v dostupné vzdálenosti od centra. Soutěž na proměnu oblasti okolo Špitálky je prvním krokem k oživení celého území,“ uvedl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Vybraná lokalita se nachází v nevyužívané západní části areálu tepláren mezi ulicemi Koliště, Cejl, Radlas a Špitálka. Území má rozlohu téměř dvacet pět hektarů. Úkolem soutěžících je navrhnout podobu nové čtvrti, která bude sloužit nejen pro bydlení, ale také jako zázemí pro nové pracovní příležitosti a služby. Zároveň přitom soutěžící musí zohlednit principy takzvaného chytrého města, to znamená využít moderní technologie tak, aby nová čtvrť byla šetrná k životnímu prostředí a energeticky soběstačná.

„Chceme zde odzkoušet nové technologie a inovativní přístupy. Zapojit do celého procesu majitele pozemků, obyvatele Brna, vědeckou obec i další důležité stakeholdery. Sbírat data a po jejich vyhodnocení úspěšné technologie rozšířit i na další území města. Mohlo by se to stát vzorem pro další výstavbu a zároveň sloužit jako demonstrační příklad toho, jak by Brno mělo vypadat v roce 2050 podle právě vznikající nové městské strategie,“ uvedl náměstek primátora pro oblast Smart city Jaroslav Kacer.

Projekt Špitálka je součástí rozsáhlého evropského projektu RUGGEDISED, jehož cílem je zavádění inovativních technologií a přístupů pro rozvoj městských čtvrtí. Mezi taková chytrá řešení patří například využití energie z odpadních vod, systém chytrého parkování, který řidičům umožní rychleji najít volná místa, nebo inteligentní pouliční osvětlení, které reaguje na míru světla a pohyb, a řada dalších. Brno na projektu spolupracuje s pěti evropskými městy – holandským Rotterdamem, skotským Glasgow, švédskou Umeou, polským Gdaňskem a italskou Parmou.

Soutěžní porota zasedne na konci ledna 2019. Vítězný návrh radní použijí pro zadání územní studie, která bude následně použita pro změnu Územního plánu města Brna a pro samotnou výstavbu a revitalizaci této části města.