Koupaliště Riviéra v Brně získalo architektonickou cenu v nejvyšší kategorii GOLD 2019, kterou vyhlašuje Mezinárodní asociace sportovních a volnočasových zařízení (IAKS) společně s Mezinárodním olympijským výborem (IOC). O výhře informovali novináře brněnští radní.

Koupaliště Riviéra láme rekordy i v návštěvnosti, od rekonstrukce ji navštívilo přes sto tisíc návštěvníků. „Stavební zásah trval 10 měsíců a město do něj investovalo přes 218 milionů korun, navíc nebyla přerušena ani jedna letní sezóna. Díky rekonstrukci se navýšila i kapacita o několik stovek lidí,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík.

Teď koupaliště získalo i významné uznání, do mezinárodní soutěže byla stavba nerezových bazénů na Koupališti Riviéra přihlášena v březnu 2019 a cenu si zástupci městské společnosti STAREZ–SPORT převzali na začátku listopadu.

„Koupaliště Riviéra je unikátní projekt, který vytvořil umělou říční krajinu podél řeky Svratky, aniž by byla s řekou jakkoliv spojena. Navozuje dojem zajímavého prostředí venkovního koupaliště, které v krajině působí přirozeně, jako by tam bylo od nepaměti. Tento prostor umožňuje velké množství sportovních a volnočasových aktivit pro celou rodinu,“ doplnil Hladík.

Historie areálu Riviéra sahá až do počátku 19. století, od té doby ale prošel výraznými změnami a vystřídal několik vlastníků, což se negativně podepsalo na jeho stavu. Momentální stavební zásah byl nejvíce komplexní. „Vzali jsme to opravdu od podlahy, návštěvníky zde čeká kromě opravených bazénů řada nových atrakcí včetně toboganu a skluzavky. Navíc máme novou strojovnu, nerezové bazény, a kolem vodní plochy kobercový trávník,“ řekl už dříve Antonín Crha, předseda představenstva Starez Sport.

 „K rozsáhlé rekonstrukci jsme museli přistoupit z důvodu masivního úniku vody z původních bazénů. Denně se kvůli tomu ztratilo až dvě stě kubíků vody a její doplňování stálo statisíce korun,“ doplnil generální ředitel městské společnosti STAREZ–SPORT Martin Mikš.

 „Nová Riviéra patří k největším investicím do sportovní infrastruktury posledních let a jsem ráda, že se dočkala ocenění i ve světovém měřítku. Je to pro nás povzbuzení v dalším plánování sportovních areálů v Brně, aktuálně hlavně multifunkční haly na výstavišti,“ uzavřela primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Program IOC IAKS Exemplary Awards sdružuje nejinovativnější, nejkreativnější a nejvíce funkční zařízení z celého světa. V letošním roce byly vybrány vítězné projekty ze 14 zemí po celém světě. Porota předala ocenění IOC IAKS 2019 sedmi zařízením ve zlaté kategorii, šesti zařízením ve stříbrné kategorii a sedmi v bronzové.

Letos soutěžilo 98 projektů ze všech kontinentů, účastnily se například Malajsie, Mexiko, Namibie, Tchaj-wan, Katar, Austrálie a Spojené státy americké. Letošní vítězové reprezentují řadu významných mezinárodních sportovních akcí např. v Austrálii a USA, ale i lokálně dostupnou tobogánovou strukturu s rozhlednou v Kanadě.