Obří, sedmimetrový, jasně zelený hrášek se bude dva týdny „kutálet“ Brnem. Upozorní tak na osobnost, která zanechala stopu nejenom v jihomoravské metropoli, ale po celém světě – Gregora Johanna Mendela. Otec genetiky by v roce 2022 oslavil 200 let od svého narození. Hrášek symbolizuje jeho slavné pokusy s hrachem, jež prováděl za zdmi Augustiniánského opatství v Brně. Výsledkem byla publikace „Pokusy s rostlinnými hybridy“, která položila základy moderní genetiky. Přelomový význam publikace však odborná veřejnost docenila až 16 let po Mendelově smrti.

„Hrášek bude putovat po známých brněnských dominantách – nejprve se objeví u sochy Jošta na Moravském náměstí. Poté jej přesouváme na hrad Špilberk, kde se zdrží čtyři dny a pak ho postupně přemístíme na Campus Masarykovy univerzity, ke kostelu sv. Michala, k Mahenovu divadlu a další místa v Brně. Na závěr se dokutálí do opatství na Mendelově náměstí, kde si jej mohou užít návštěvníci festivalu Mendel, který začíná 17. a končí o dva dny později,“ řekl organizátor akce Jakub Carda.

Obří hrášek, který firma Kubíček vyráběla měsíc, má v průměru sedm metrů a je z PVC. Materiál hrášku umožňuje, aby na něj přihlížející skákali a odráželi se od něj.

„Většina lidí zná Mendela především jako vědce – otce genetiky, méně známý je jako meteorolog, učitel a včelař. Hlavním tématem publikací, které vydal, byla meteorologie. Mendel byl dokonce první na světě, kdo vědecky popsal tornádo, stalo se tak v roce 1870, kdy se tornádo přehnalo nad Brnem. Proslavily ho jeho pokusy s hrachem, kde zkoumal, jak se jednotlivé znaky a vlastnosti dědí z rodičů na potomstvo. Mendelovy zákony o dědičnosti znaků platí dodnes,“ doplnila ředitelka Mendelova muzea MU v Brně Blanka Křížová. Podle ní je Mendel známý spíše za hranicemi naší země – do muzea se na něj chodí ptát právě cizinci.

Dodnes se využívá jak včelín, tak i záhonky, kde Mendelovo muzeum pěstuje hrášek. Osobnost Gregora Johanna Mendela lidem přiblíží festival, kde si návštěvníci kromě zábavné sekce mohou vyzkoušet ve stáncích muzea izolovat DNA a seznámí se například s tématem šlechtění rostlin.

Cesta hrášku:

3.7., 9–14 hod. u Jošta

 3.7.- 6.7. Špilberk

7.7. Kostel sv. Michala

8.7. – 10.7. Masarykova univerzita, Univerzitní kampus v Bohunicích

15.7. Mahenovo divadlo