Proto když město Brno vypsalo veřejnou soutěž na vytvoření Středovy sochy, přihlásil se a vyhrál. Bronzová postava kněze teď zdobí piazzettu před kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Jezuitské ulici v centru Brna. „Na soše jsem začal pracovat loni na jaře a se spolupracovníky jsme ji dokončili letos v létě. S architektem jsme nejprve vyrobili polystyrenový model sochy v měřítku 1:1, protože prostor, kde teď socha Martina Středy stojí, byl spíše parkovištěm pro mopedy a veřejnými záchodky,“ začal povídání pro Brňana u třímetrové figury sochař Jan Šebánek.

Její umístění řešili s architektem Janem Kratochvílem i kvůli tomu, aby socha stála v ose a s vazbou na kostel svatého Jakuba, kde má kryptu Raduit de Souches. „Řešili jsme to esteticky i funkčně, aby lidi chodili kolem sochy v oblouku, aby jim nestála v cestě. Pod sochu jsme na kruhový podstavec umístili Středův citát, aby je tak trochu donutilo sochu obejít a citát si přečíst,“ vysvětlil Šebánek s tím, že socha včetně dělové koule je z bronzu, podstavec pod ní je betonový.

Pikantní je, že rodák z Ústeckého kraje postavu pátera Středy před tím, než na ní začal pracovat,  neznal. „Vyhledal jsem si podklady a  postupně zjišťoval, že o Středovi toho moc neví ani někteří rodilí Brňané. Taky jsem se divil, proč už ve městě nějaká jeho socha dávno nestojí,“ kroutil hlavou Šebánek.

I proto to byl pro sochaře závazek. „Myslím si, že iniciativa, aby měl Martin Středa svou sochu, je na místě. A uvidíme do budoucna, jestli se i díky soše povede ještě víc zpopularizovat historickou postavu pátera Středy,“ říká tvůrce.

Citát na podstavci pod sochou vybíral z řady myšlenek a citátů, které jsou pro legendárního obránce Brna typické. „Jsou to dva spojené citáty, které však krásně drží pohromadě. Ke konci realizace sochy jsme pak z citátu žili a pracovali. Píše se v něm totiž: Netrap se starostmi o to, co přijde. Což jsme si přeložili jako Neřeš problémy, dokud je nemáš. A také: Spokoj se s málem, ne všechno může být ideální,“ usmívá se sochař.

Bronzová socha je tři metry vysoká a podstavec má metrovou výšku. „Váhu sochy můžu jen odhadovat, ale vychází to na zhruba 350 kilogramů. Při instalaci jsme však chtěli kultivovat celý prostor před kostelem, protože piazzetta nebyla v minulosti zrovna ukázková, byl tu například asfaltový povrch. Proto jsme tak trochu otravovali a tlačili na město, aby nechalo prostor předláždit a celkově upravit,“ uvedl Šebánek.

Na tvorbě sochy pracoval se zmíněným architektem Janem Kratochvílem a dalšími lidmi. „Proto jsem pak v děkovné řeči uvedl, že taková socha nemůže být dílem jen jednoho člověka, i když prvotní návrh je můj,“ sdělil Šebánek.

Podobně velkou sochu nikdy před tím nedělal. „První podobnou prací byla pamětní deska Pavla Švandy, umístěná na fakultě architektury. Pavel Švanda byl katolík, student architektury, kterého Státní bezpečnost hodila do Macochy. Socha Martina Středy je moje první socha ve veřejném prostoru. Byla to pro mě čest na ní pracovat. Později se to změnilo ve výzvu, kdy jsem si říkal: Je to frajer, bez kterého by Brno možná nebylo! A pak už jsem to bral jako práci, kdy mi pod rukama vznikala jeho figura,“ dodal sochař.