Praktičtí lékaři v Jihomoravském kraji dnes zahájili očkování proti nemoci covid-19. Mezi 380 praktiků se rozdělí 4000 dávek vakcíny AstraZeneca. K dnešnímu ránu ji má zhruba polovina zájemců z řad praktiků, zbytek ji dostane v dalších dnech. Očkování dostanou senioři.

Každý z praktiků by měl mít k dispozici jednu ampulku s 10 vakcínami. "K 21. únoru se nám hlásilo 380 zájemců, mezi které současnou dávku rozdělíme. V neděli jsem se díval a počet zájemců vzrostl na 440, na ty další se ale dostane až z příštích dodávek," uvedl krajský zástupce Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka.

Podle něj vakcínu rozvezli k lékařům hasiči, ordinace je musejí mít ve speciálním termoboxu, kde je podle Procházky teplota dva až osm stupňů Celsia.

Očkování by měli dostat senioři. "Prioritní jsou senioři nad 80 let, ale ode dneška registrujeme i seniory nad 70 let, takže je možné, že se do očkování dostane i sedmdesátník. Přednost by ale měli mít lidé nad 80 let, v této kategorii podstoupilo v kraji očkování asi 40 procent a my potřebujeme alespoň 70," dodal Procházka.

V Jihomoravském kraji je více než 500 praktických lékařů. "K očkování se nám přihlásilo asi 140 z Brna, ale zájemci jsou rovnoměrně po kraji. Kde se praktický lékař nepřihlásil, tam budou k očkování zajíždět mobilní očkovací týmy," uzavřel Procházka.

Jihomoravský kraj chce do konce srpna vakcínu proti covidu podat 770.000 lidí nad 15 let, což je 70 procent populace, která čítá 1,2 milionu obyvatel. Celá strategie stojí na čtyřech pilířích. Prvním jsou očkovací místa a mobilní týmy nemocnic, druhým velkokapacitní očkovací centra, třetím praktičtí a ambulantní lékaři a čtvrtým neziskové organizace.