Za společnou historií Česka a Slovenska i rozpadem federace se ohlíží fotografická výstava, kterou si kolemjdoucí prohlédnou v Joštově ulici v centru Brna. Pod názvem Česko/slovenské okamžiky ji připravila Česká tisková kancelář (ČTK).

Národní tisková agentura čerpala ze svého fotografického archivu i dalších zdrojů. Zahájení výstavy bylo součástí Multimediálního dne pořádaného Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity.

Výstava měla premiéru v srpnu v Uherském Hradišti na festivalu Letní filmová škola. V Brně zůstane do poloviny ledna, poté si ji lidé prohlédnou v Praze a Bratislavě.

Autoři výstavy vybrali bezmála 130 snímků, které zachycují důležité i méně známé momenty ze společné historie a rozpadu československého státu, případně ilustrují vzájemné vztahy Čechů a Slováků v posledních 30 letech.

„Snažili jsme se zachytit to, co nás spojovalo, co rozdělovalo a co z toho všeho zbylo, když vznikly dva samostatné státy,“ řekla šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková.

Na výstavě jsou i snímky z produkce Československé tiskové kanceláře, které před 30 lety při dělení federace připadly nově vzniklé slovenské agentuře TASR. Je mezi nimi například slavný snímek Alexandera Dubčeka na koupališti.

Jde o pátou putovní výstavu ČTK s „okamžiky“ v názvu. V roce 2018 připravila národní tisková agentura ke 100. výročí založení Československa a ČTK expozici Okamžiky století, po nich následovaly Okamžiky sametové revoluce, Nežádoucí okamžiky a Olympijské okamžiky.