Filharmonie Brno ve čtvrtek v jednom večeru spojí hudbu Alfreda Schnittkeho a Sergeje Rachmaninova, významných skladatelů 20. století. Od prvního z nich zazní Houslový koncert č. 4, od druhého Symfonie č. 3. Stejný program filharmonici zopakují v Janáčkově divadle ještě v pátek, a uzavřou tak minifestival Dialogy, který připravili pro domácí publikum po návratu z amerického turné, uvedla mluvčí orchestru Kateřina Konečná.

Sólový part nastudoval slovenský houslista Milan Paľa

Ten se Schnittkemu a hudbě 20. a 21. století věnuje dlouhodobě. Houslový koncert č. 4 složil Schnittke v roce 1984 pro věhlasného Gidona Kremera a Berlínské filharmoniky. „Je typickou ukázkou jeho polystylové kompoziční metody. Schnittke v ní rozehrává drama mezi dobrem a zlem, mezi harmonií a chaosem, drama konfliktu odstředivých a dostředivých sil, černé a bílé, jin a jang,“ uvedl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.

Schnittkeho hrají každý rok

Schnittkeho hudbu zařazuje Mikeš v posledních deseti letech do každé sezony brněnských filharmoniků. „Je v tom jistá urputná dramaturgická pravidelnost, díky které je jeho hudba v Brně hojně navštěvována, přijímána a horlivě diskutována. Schnittke je v Brně prosazený jako snad žádný jiný světový autor jeho generace,“ míní Mikeš.

Druhá půlka večera bude patřit Rachmaninovi

Druhá půle večera patří Symfonii č. 3, jedné z posledních velkých skladeb Rachmaninova. Podobě jako celé skladatelovo dílo stojí na tradici a lidovém základě, ale vyniká složitějším kompozičním jazykem.

Po návratu z USA zahráli sérii koncertů Dialogy

Filharmonici v únoru absolvovali turné po Spojených státech, po návratu připravili pro domácí posluchače sérii koncertů nazvanou Dialogy. „Jsem velmi vděčná za jejich vřelé přijetí, kterého se nám dostalo minulý týden na koncertech Z Ameriky do Česka. A také za ohlasy. O přestávkách přicházelo mnoho lidí, aby nám pogratulovali k úspěchu za oceánem a řekli, že jsou pyšní, jak jsme tam reprezentovali českou hudbu,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.