Humor, trochu napětí a hodně černé barvy nabídne muzikál The Addams Family, který připravuje Městské divadlo Brno. V Česku jej zatím uvádělo jen Hudební divadlo Karlín. Brněnská inscenace se podle dosavadního úspěchu v předprodeji nejspíš zařadí ke kasovním trhákům Městského divadla. Premiéra bude 28. října na Hudební scéně, více než 30 repríz je vyprodaných.

Hravý příběh i hudební složka

„Muzikál je hravý nejen v příběhu, ale i v hudební složce, což je u muzikálových komedií vždycky plus,“ řekl dramaturg Miroslav Ondra. Rodinu, která žije v tajemném domě u hřbitova a její členové mají morbidní humor i návyky, znají čtenáři komiksů i seriáloví a filmoví fanoušci. Podle brněnských divadelníků ale nejde o žádné panoptikum. „Když si odmyslíte černou barvu, havěť, pavučiny, tak zbývá milující rodina, která drží při sobě,“ uvedla autorka nového překladu Zuzana Čtveráčková.

Loví sice krysy, ale nelžou si a drží při sobě

„Sice občas loví krysy a dělají podobné věci, ale co se týká základních ctností, nemají před sebou tajnosti, nelžou si, je to místy až dojemné. Zvnějšku jsou to pro někoho kreatury hodné odsouzení, ale je to vlastně úplně naopak,“ řekl režisér Stanislav Slovák.

Fenomén starý 85 let

Zájem o Addamsovu rodinu, což je fenomén starý 85 let, opakovaně zpracovaný na filmovém plátně i televizních obrazovkách, nedávno oživil seriál Wednesday streamovací platformy Netflix. Muzikálová adaptace je dílem amerických libretistů Marshalla Brickmana a Ricka Eliceho a skladatele Andrewa Lippy. Světová premiéra byla v roce 2009 v Chicagu, o rok později muzikál vstoupil na Broadway.

Gomeze i Morticii alternují tři herci a tři herečky

Úlohu otce Gomeze v Brně nastudovali Jiří Daniel, Adam Kaňák a Alan Novotný, jeho manželku Morticii hrají v alternaci Svetlana Janotová, Tereza Navrátilová a Andrea Zelová. Dceru Wednesday ztvární Esther Mertová nebo Klára Ondrůšková, jako Strýček Fester se představí Tomáš Sagher a Oldřich Smysl.