Jak to dopadne, když se bohové začnou plést do života lidem a lidé do života bohům? Budou k vítězství dobra nad zlem stačit božská kouzla, nebo bude potřeba něco navíc? A co je vlastně ten největší dar? Do kin nyní láká malé i velké diváky dlouho očekávaná nová vánoční pohádka Největší dar. Pokud tedy nevíte, kam se jít pobavit s dětmi po svátcích, zajděte s nimi na filmový příběh z Valašska, ve kterém ztvárnil jednoho z bohů valašský král Bolek Polívka.

Příběh bohů a smrtelníků

Právě teď je totiž ta správná chvíle v klidu si vychutnat příběh z dávných dob, kdy spolu žili bohové a smrtelníci v dokonalé harmonii. Dokud se bohyně zimy Morena nerozhodla, že chce vládnout věčně.

Vesna se musí spojit s lidmi

V pohádce Největší dar se snoubí svět starých slovanských bohů a bohyní s životem svérázných obyvatel malé valašské vísky. Nejvyšší bůh Svarožic dohlíží na pořádek a kontroluje, aby si bohyně jara, léta, podzimu a zimy pravidelně střídaly žezlo. Jenže Morena, bohyně zimy, chce vládnout věčně a svrhne na lidský svět krutou zimu.

„Bohyně jara Vesna musí proto spojit své síly s obyčejnými lidmi, se svými sestrami i dalšími bohy, aby země přeci jen rozkvetla, jak má a jak potřebuje,“ uvedla k příběhu pohádky mediální zástupkyně filmařů Michaela Fialová Rozšafná ze společnosti 2media.

Natáčelo se i na jihu Moravy

Kromě Valašska, kde se pohádkový příběh především odehrává, sáhli filmaři i po osvědčených jihomoravských filmových lokacích a štáb se od července do září 2019 pohyboval v Lednicko-valtickém areálu, Moravském krasu a Holštejně na Blanensku.

Pohádku podpořil Jihomoravský filmový nadační fond

Upřesnila, že film vznikl v produkci společnosti Wallachia a kromě Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje ho finančně podpořil i Jihomoravský filmový nadační fond, který filmařům poslal 600 tisíc korun. Distributorem pohádky je BONTONFILM.

Hvězdy v hlavních rolích

Režisérky Daria Hrubá a Marta Gerlíková Santovjáková do hlavních rolí obsadily Sabinu Rojkovou, Zuzanu Slavíkovou, Boleslava Polívku, Jiřího Dvořáka, Petra Vančuru a Radka Melšu.

V dalších rolích se objeví Polívkova dcera Anna, Chantal Poullain, Pavel Nový, Petr Čtvrtníček, Martin Stránský či Radim Fiala.

Zazní hudba Davida Stypky

Silný příběh, skvělé herecké výkony a kouzelné valašské scenérie ještě umocňuje hudba, jejímž autorem je nedávno zesnulý muzikant, zpěvák a skladatel David Stypka. V pohádce, věnované jeho památce, zazní také jeho tři nové písničky  včetně duetu s Ewou Farnou.