Magický les ozářený velkým měsícem, mech, lávové kameny, pod nohama užaslých návštěvníků se plazí jazyky voňavé mlhy. Jedinečný svět plný fantazie na interaktivní výstavě Malý princ Elišky Podzimkové je v Moravském zemském muzeu v Brně přístupný do 5. března. Světově uznávaná multimediální umělkyně speciálně pro moravskou metropoli připravila nové kreativní stanoviště, kde si každý může dotvořit jednu z Eliščiných fotografií, a mnoho dalšího.

Výstavě dominují obrázky

Interaktivní výstavě s rozšířenou realitou Malý princ, která se od listopadu do začátku března zabydlela v Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea na Zelném trhu v centru Brna, dominují obrázky z nového vydání legendární klasiky Antoina de Saint-Exupéryho.

Ilustrace doplnila na Islandu fotografiemi

Eliška Podzimková je připravovala na Islandu a jak je pro její tvorbu typické, jde o kombinované fotografie s ilustracemi. A stejně jako v Eliščině knize, tak i obrazy na výstavě pro každého diváka magicky ožijí. Návštěvníci si mohou do svých tabletů nebo telefonů zdarma nainstalovat aplikaci Artivive, díky níž se v na první pohled statických obrazech začne odehrávat příběh. A kouzlo!

Působí na všechny smysly

„Cílem výstavy je vytvořit kouzelný svět Malého prince, který působí nejen na oči, ale i další lidské smysly. Nabízí návštěvníkům možnost opustit každodenní realitu a alespoň na chvíli se vrátit do dětství,“ upřesnila zpravodajskému portálu BRŇAN Eliška Podzimková.

Skloubila několik prvků

Unikátním spojením dokonale zvládnutého kreslířského řemesla, fotografie, moderních technologií a nespoutané představivosti vytvořila Eliška tajemný intimní prostor, který umožní návštěvníkům ponořit se do hlubin vlastní fantazie a odnést si intenzivní zážitek.

Ruce do mechu i stínohra

Součástí výstavy jsou interaktivní instalace. Odvážlivci mohou třeba vnořit ruce do obrovského mechového vejce, najít a ohmatat ukryté zvířátko a následně jej zkusit nakreslit. Nebo se ve starém stanu zaposlouchají do audioknihy Malý princ a k tomu udělají stínohru s loutkami pro diváky, kteří stojí před stanem.

Eliška je všestranná umělkyně

Podzimková je mladá česká animátorka, ilustrátorka, fotografka a všestranná umělkyně. V roce 2014 absolvovala Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Na kontě má spot pro populárního šéfkuchaře Jamieho Olivera, obsazení titulní stránky newyorského deníku Metro nebo třeba dokreslené fotky pro americký Vogue.

Spolupracovala s Klusem i Rubešem

V tuzemsku spolupracovala s Tomášem Klusem na jeho turné Recyklus, ilustrovala knížku Marie Doležalové a spoluvytvořila knižního průvodce Honest Guide s Jankem Rubešem. Režírovala spot pro cenu Gratias Tibi pro Člověka v tísni a věnuje se i reklamní tvorbě.

Chystá seriál pro malé pacienty

Nyní pracuje na seriálu Plešouni pro onkologicky nemocné děti, protože po vlastní zkušenosti ví, že je potřeba k léčbě přistupovat co nejvíce optimisticky a edukativní animovaný seriál by k tomu mohl pomoci. A na letošní podzim chystá i projekt Tanzánie.