Už rok připravuje režisér Petr Gazdík s dětskými i dospělými herci muzikálový hit Matilda. Jeho česká premiéra se odehraje v Městském divadle Brno v sobotu 21. ledna. Jde o celosvětově úspěšný kus podle stejnojmenné knižní předlohy Roalda Dahla, který nedávno uvedla i filmová platforma Netflix. A brněnští divadelníci slibují, že to bude velkolepá rodinná podívaná i na Hudební scéně městského divadla.

Je to kultovní trhák

Režisér Gazdík upozornil, že muzikál podle Dahlovy knihy se už stal kultovním trhákem. „V Anglii už má v Londýně přes 4000 repríz. Na muzikál z dílny scénáristy Dennise Kellyho a hudebního skladatele Tima Minchina jsme získali roční licenci, kterou však při splnění počtu repríz a dalších podmínek lze prodloužit,“ řekl zpravodajskému portálu BRŇAN Petr Gazdík.

Pro děti udělali hereckou školu

Podle něj hraje v muzikálu devět dětí, přičemž každou roli alternují hned tři, takže jich je celkem sedmadvacet. „Proto jsme už před rokem udělali pro dětské herce školičku, kde herci jako Alena Antalová, Milan Němec nebo Ivana Vaňková pomáhají dětem s hereckou, pěveckou a taneční přípravou,“ vysvětlil režisér.

Chtěli tak především představitelky hlavní role Matildy Annu Bergerovou, Marii Juráčkovou a Karolinu Kabele naladit na spolupráci s dospělými herci. „Lidé by měli jít na Matildu třikrát, protože každá je jiná, ale všechny jsou skvělé,“ uvedla choreografka Carli Rebecca Jefferson, která pro muzikál vymyslela originální choreografii.

Dětská energie nás nabíjí, říká režisér

„Zkoušíme už rok a velmi nás ta energie a dětské vnímání světa kolem nás nabíjí. Holky se totiž na rozdíl od dospělých herců neptají na pauzy a trochu se zlobí, když zkoušku o hodinu zkrátíme,“ usmíval se Gazdík s tím, že představení bude mít i s přestávkou tři hodiny. „První půlka bude mít zhruba hodinu a půl a druhá po pauze asi hodinu,“ dodal režisér.

Dramaturgyně Klára Latzková míní, že knihy Roalda Dahla baví nejen děti, ale i dospělé. „Kromě magie je v nich i kus temnoty. A Dennis Kelly to při psaní scénáře muzikálu pojal jako příběh, nikoliv jen jako příběh pro děti. Proto to je rodinný muzikál,“ řekla Latzková.

Krutou ředitelku zahrají Milan Němec a Jiří Mach

Gazdík také upozornil na to, že roli ředitelky Trunchbullové ztvární Milan Němec nebo Jiří Mach. „Tohle vychází z alžbětinské tradice Královské shakespearovské společnosti, která Matildu převedla na anglická jeviště. Jde o to, že v řadě divadelních kusů hrál zlou babu chlap,“ upozornil Petr Gazdík.

V novém filmu je hvězdou Emma Thompsonová

V nejnovějším filmovém zpracování, které mělo premiéru v kinech loni v prosinci, je však hlavní hvězdou Emma Thompson právě v roli slečny Trunchbullové. Brněnští tvůrci míní, že ji obsadili především kvůli tomu, že původně měl ředitelku hrát slavný Alan Rickman, který však bohužel v lednu 2016 zemřel a tvůrci to už nechtěli z úcty k němu obsazovat jiným mužským představitelem.