Městské divadlo Brno uvede moderní drama z přistěhovaleckého prostředí v Americe Pohled z mostu. Po Smrti obchodního cestujícího a Čarodějkách ze Salemu to bude další inscenace slavného dramatika Arthura Millera, kterou diváci na scéně v Lidické ulici uvidí. V hlavní roli Eddieho se představí Petr Štěpán, sekundovat mu budou Markéta Sedláčková, Barbora Slaninová, Petr Halberstadt či Kristián Pekar. Premiéry jsou na programu 11. a 12. února.

Jednoaktovku přepracoval na drama

Jeden z nejuznávanějších amerických dramatiků napsal moderní tragédii Pohled z mostu v roce 1955. „Miller původně nechtěl tuto hru vůbec psát. Pak z toho napsal jednoaktovku, kterou později přepsal. Nebyl totiž s její původní podobou spokojený, i když hra měla 150 repríz,“ uvedl dramaturg Jan Šotkovský. Drama podle něj Miller tvořil v době, kdy byl zamilovaný do populární herečky Marylin Monroe.

Ve stínu Brooklynského mostu

Úsporné drama se odehrává v New Yorku ve stínu Brooklynského mostu ve čtvrti Red Hook, kde sídlí převážně italští přistěhovalci. Podobně jako most spojuje „italský“ Brooklyn a „americký“ Manhattan, tak i právník Alfieri v podání Petra Halberstadta stojí jako vypravěč příběhu na pomezí mezi dvěma světy.

Hlavní hrdina těžce nese osamostatňování neteře

Hlavním hrdinou Pohledu z mostu je Eddie Carbone (Petr Štěpán), italský přistěhovalec druhé generace. Žije ve spokojené domácnosti s manželkou (Markéta Sedláčková) a osiřelou neteří Catherine (Barbora Slaninová), která se začíná osamostatňovat, což Eddie těžce nese. Právě v tom momentu se u Carbonů ubytují dva ilegální italští imigranti, Beatricini bratranci Marco (Kristian Pekar) a Rodolfo (Martin Mihál).

Vášeň vede k tragédii

Eddie zprvu přátelsky vítá své příbuzné ve vysněné zemi svobody, ale idyla společného soužití brzy skončí. Pohledný Rodolfo naváže s Catherine vztah a Eddieho stravuje vášeň, která vede k tragickému konci.

Hrají jen se dvěma rekvizitami

Millerovo drama se na Činoherní scéně odehraje v abstraktním prostředí na scéně Jaroslava Milfajta. „Budou tam jen dvě rekvizity, a to doutník a židle. V kostýmech jsme však šli podle předlohy do 50. let. Tento kus tak nesou na bedrech kolegové herci, kteří však hrají konkrétní rodinný příběh, změněný v až antické drama,“ řekl režisér Stanislav Slovák. Tvůrci podle něj ze hry vynechali původní argot a seškrtali také počet postav z dvaceti na osm.

Role pro Petra Štěpána

Podle Slováka je představitel Eddieho Petr Štěpán v nejlepším hereckém věku, takže hru připravili více méně pro něj. Jeho manželku Beatrice hraje Markéta Sedláčková. „Je to krásná role pro ženu mých let. Hrajeme v realistickém omezení a musíme to zahrát v podstatě jen my jako herci bez rekvizit,“ upřesnila Sedláčková.