Originální výstavu Babka Blanka Šperková & Adámek a Mariánka uvidí návštěvníci ve foyer Divadla Bolka Polívky v Brně. Jde o díla z drátků a barevných korálků, která umělkyně Blanka Šperková vytvářela s desetiletou vnučkou Mariánkou a sedmiletým vnukem Adámkem.

Kombinace řemesla s novou formou

Umění, které kombinuje tradiční řemeslo s novou formou. Kumšt, který jde napříč generacemi a spojuje blízké navzájem, když se všechny jiné komunikační kanály přeruší, jak se to stalo při pandemii covidu. I tak by se dala popsat díla, která dohromady vytvořili umělkyně Blanka Šperková s vnuky Mariánkou a Adámkem Dvorskými.

Jak originální díla vznikala

„Blanka Šperková nejprve převedla kresby své vnučky Mariánky do trojrozměrné podoby prostřednictvím techniky, která je pro její tvorbu typická. Prsty pletené drobné artefakty z kovových drátků a skleněných korálků už byly s úspěchem prezentovány v galeriích ve Vídni, v Bratislavě, v Praze nebo v Českém centru v Sofii,“ uvedl mluvčí divadla Michal Adamík.

K další tvorbě pak „babku Blanku“ inspiroval mladší vnuk Adámek svými abstraktnějšími motivy. Tentokrát vznikly větší dvojrozměrné obrazy, rovněž pletené z drátků.

Pocta řemeslu i vztahu mezi babičkou a vnuky

Společná výstava Babka Blanka Šperková & Adámek a Mariánka v Divadle Bolka Polívky je tak poctou tradičnímu řemeslu i oslavou hlubokého vztahu mezi babičkou a vnoučaty.

Výstavu zahájí principál Polívka

Slavnostní vernisáží výstavu v pátek  v 16 hodin zahájí v divadle na Jakubském náměstí jeho principál Bolek Polívka spolu s tvůrci. „Pozoruhodná kolekce pak bude v únoru k vidění ve foyer divadla,“ dodal Adamík.

Slovenka žijící v Brně

Rodačka z Banské Bystrice Blanka Šperková, která už skoro 50 let žije v Brně, absolvovala Vysokou školu umělecko-průmyslovou a od roku 1976 se věnuje práci s neobvyklým materiálem – drátem. Inspirovaná dávnou tradicí slovenských dráteníků vyvinula vlastní techniku pletení bez jehlic či jiných nástrojů.

Film, grafika, plastiky i šperky

Se svým minimalistickým používáním jednoho očka se dokáže vyjádřit jak v animovaném filmu, ve slepotiskové a monotypové grafice, ve volné plastice, tak i ve šperku. Její oceňované práce jsou v soukromých i státních sbírkách doma i v zahraničí.