Čtyři dny před svými 39. narozeninami rozhodl v neděli brněnský kapitán Martin Zaťovič o výhře svého týmu ve 38. kole extraligy nad hokejisty Liberce 4:1. Při náporu soupeře proměnil nájezd, Brno vyhrálo popáté v řadě a je v laufu. Zaťovič pak přiznal, že cílem týmu pro závěrečnou čtvrtinu základní části je posunout se na čtvrté místo tabulky a zajistit si přímý postup do čtvrtfinále.

Extraliga je strašně vyrovnaná, říká útočník

„Zvedli jsme se, dotahujeme se na čtvrté místo, Pro mě osobně je to cíl, ale liga je strašně vyrovnaná, musíme makat dál a snažit se pořád bodovat. Ať má tým nejen výsledky, ale i svoji tvář,“ řekl Zaťovič. Aktuálně je Kometa šestá, čtyři body za čtvrtým Litvínovem.

V neděli se proti Bílým Tygrům na výhru nadřeli

Brno zvládlo sérii tří domácích duelů ob den s plným ziskem devíti bodů. V neděli proti Liberci se ale na ně nejvíc nadřelo. „Byl to hodně těžký zápas, první třetinu jsme měli super, druhá zase byla šílená, podržel nás gólman a umožnil nám hrát ve třetí třetině o výhru,“ uvedl trojnásobný extraligový šampion.

Rozhodující gól? Blafákem proměnil sólo

Vítězství nad Bílými Tygři zařídil právě Zaťovič, když ve 46. minutě proměnil blafákem z bekhendové strany své sólo. „Měl jsem rychlost, udělal jsem to na dlouhou hůl, gólman se tam nedostal a nemohl to chytit,“ popsal odchovanec Přerova svoji trefu.

Porazili Liberec potřetí v sezóně

Kometa porazila Liberec potřetí v sezoně, aniž by ztratila bod. „Dnes to bylo i se štěstím. Druhou třetinu nás dostali úplně ze hry a čekali jsme, co s námi provedou. O to jsou tři získané body cennější,“ konstatoval Zaťovič. Ten postupně ožil, dostal se do skvělé formy a nyní vede první lajnu s Cingelem a Flekem.

Gólman Kavan má ideální povahu pro hokej, říká kapitán

Brno prožívá nejlepší období v sezoně i proto, že mezi tyčemi září osmnáctiletý brankář Jan Kavan. „Oni ti mladí mají úplně jinou hlavu, buďme rádi, že mu to jde. On je spokojený, všechno chytá, emoce nedává najevo, užívá si to. Druhý den neví, že stál v bráně. To je ideální povaha pro hokej,“ pochválil gólmana.

Junior má úspěšnost zákroků nad 92 procent

Za juniorského čaroděje v bráně modrobílých mluví i statistiky. Kavan totiž drží v extralize úspěšnost zákroků nad 92 procent. „Zvykl jsem si na tu soutěž. Tím, že chytám několikátý zápas, každou minutou se cítím líp a líp. Snažím se jít zákrok od zákroku2, a i když tam nějaký gól padne, snažím se mít čistou hlavu,“ vysvětlil pro klubový web nadějný gólman. Ten se při absenci zraněné jedničky Dominika Furcha rychle v bráně Komety zabydlel a vytlačil tak na střídačku dvojku Štěpána Lukeše.

Dnes hrají modrobílí v Třinci

Dnes od 17 hodin čeká Brňany ve šlágru 39. kola další těžký soupeř, jejich formu prověří na severu Moravy třetí Třinec. „Je to super, že se pořád hraje, kabina je čerstvá, nikdo si na nic nestěžuje, nikdo není unavený. Výsledky přinášejí ovoce, všechny to baví. Je to dobře rozjeté,“ dodal Martin Zaťovič.

Zlomí Kometa nepříznivou bilanci s Oceláři?

Třinec vyhrál v sezoně obě vzájemné utkání. V Brně 3:2 zvítězil po nájezdech a doma soupeře udolal 2:1. „Bude to velice těžké utkání, protože Kometa má aktuálně asi největší formu. Vyprazdňuje se jí marodka, vyhrála pětkrát v řadě, výborně chytá mladý gólman Kavan, má pevnou obranu, útočníci jsou produktivní,“ uvedl třinecký trenér Zdeněk Moták. „V naší stávající situaci to bude velice těžký zápas,“ dodal s připomínkou řady absencí v kádru.