Dostal dres s číslem 90, ale pak musely jubilanta Františka Mašlaně bolet oči z hokeje, který předváděla brněnská Kometa proti mladoboleslavským Bruslařům. Bývalý obránce a držitel všech jedenácti brněnských titulů v neděli slavil 90 let. Nejmladší hráč Komety, zanedlouho osmnáctiletý talent Eduard Šalé, mu předal dres. A pak byla legenda brněnského hokeje svědkem, jak její nástupci schytali ve 48. kole extraligy debakl 1:4.

Zažil všechny tituly Komety

Bývalý výtečný obránce zažil za třináct sezon úchvatnou sérii jedenácti titulů Brňanů. Zařadil se tak mezi šestku hráčů, kteří se podepsali pod všechny zlaté úspěchy Komety. „Sport nás bavil. Nehráli jsme pro peníze, dělalo nám dobře, že jsme úspěšní a lidé nás mají rádi. Každý titul byl motivace na další rok,“ uvedl pro klubový web Mašlaň.

Makali jsme pro tým, říká jubilant

Tituly označil za výsledek pracovitosti. „Všichni v týmu jsme makali ve prospěch kolektivu, který potřeboval i takové nádeníky, jako jsem byl já. Bez toho to nešlo. Kolektiv se nemohl skládat jen z vynikajících jednotlivců,“ popsal svou roli v úspěšném mužstvu.

Zlatá série začala v sezóně 1954/1955

Ve stejném ročníku se Mašlaň poprvé stal článkem týmu, kde vydržel až do roku 1967. „Když jsem přišel do Komety, zjistil jsem, že jestli se chci udržet, musím makat. Moje sebedůvěra dostala nesmírně zabrat, protože jako elitní hráč svého týmu jsem se najednou dostal mezi ještě lepší hráče. Uznal jsem, že někdo je lepší a že na některé hráče nemám. Ti ale potřebovali borce, kteří na ně budou makat. Mezi nimi jsem byl já,“ svěřil se Mašlaň.

Všestranný sportovec

Stejně jako jeho mnoho spoluhráčů byl i Mašlaň všestranným sportovcem. Hrál tenis a zavzpomínal, jak ho hokejisté Prošek s Návratem zlanařili do tehdejší Komety, aby si tam odkroutil vojnu.  „Nejprve jsem hrál s Chábrem a Kasperem, zanedlouho přišel Jarda Meixner, s nímž jsem si rozuměl nejlíp a hráli jsme do konce kariéry. Je to inteligentní kluk, dovedl vždy vystihnout určitou situaci a navzájem jsme si pomáhali,“ chválí kamaráda.

Skóre otevřela Boleslav

Mašlaň dodnes chodí sledovat hokej na tribunu legend. Včera ho však modrobílí moc nepotěšili. Skóre otevřel hostující Malát až ve 34. minutě. Pak ale Kometa hrála přesilovku a Holík srovnal na 1:1. Ve 3. periodě však už stříleli góly jen Bruslaři, a nakonec porazili Brňany 4:1. Domácí tak ani na čtvrtý pokus hosty v letošní sezóně neporazili.

Byli jsme horší, řekl Martinec

Domácí kouč Patrik Martinec své svěřence po zápase nešetřil. „Výborní byli fanoušci, ti byli skvělí. Náš výkon dnes neměl parametry. Vůbec. Boleslavi jsme nestačili, že to bylo po dvou třetinách 1:1 – to bylo jen díky Furchovi a štěstí. Jinak jsme podle mě byli celou dobu horší a zaslouženě jsme prohráli,“ konstatoval Martinec.

Konečně nám to tam spadlo, pochvaloval si Kalous

Jeho boleslavský protějšek Jiří Kalous, který ještě v minulé sezóně trénoval právě v Brně, byl větší diplomat. „Myslím, že to bylo vyrovnané utkání, šance byly na obou stranách. Nám to tam konečně spadlo, vstřelili jsme branky, což bylo rozhodující. Měli jsme na rozdíl od Komety opačnou sérii – prohráli jsme šest zápasů po sobě, takže jsme říkali, že to jednou prolomíme a povedlo se to tady, za což jsme velmi rádi,“ dodal trenér Bruslařů.