Hokejisté brněnské Komety v prvním letošním domácím duelu konečně po sérii porážek zabrali a po parádním obratu ve třetím dějství zdolali litvínovskou Vervu 3:1. Dvěma góly se přitom blýskl útočník Kristián Pospíšil, který modrobílé posílil na Nový rok. Slovenská posila nejprve otočila skóre a pak pojistil výhru Komety ranou do prázdné svatyně hostů na konečných 3:1.

Posily ukázaly svou sílu

Domácí do zápasu vlétli jako vítr a jako první zatopil obraně hostů nově složený druhý útok s posilami Pospíšilem a Raškou. Jejich souhra dostala puk mezi kruhy, odkud však Holland našel jen náruč brankáře Zajíčka. Chvíli na to zvonila halou tyč, když Flek po typickém průniku na levém křídle našel snajpra Horkého, jenž napálil právě brankovou konstrukci.

Přesilovka Kometě neklapla

V 9. minutě Raška dobře využil přečíslení dva na jednoho s Pospíšilem, když se z levého kruhu rozhodl střílet, mezi ruku a beton Zajíčka ale kotouč nenapasoval. Kometa pak mohla využít přesilovku, nicméně ani Zbořil, ani Kučeřík s Flekem gólmana hostů nepřekonali. „První třetinu jsme odehráli podle našich představ, bohužel jsme ji ale nekorunovali gólem,“ poznamenal ke spáleným šancím trenér Brňanů Patrik Martinec.

Čiliaka zachránilo břevno!

Na startu druhé periody se výrazněji připomněli i litvínovští střelci, když se Sukeľ řítil sám na Čiliaka, ten si ale poradil se střelou i následnou dorážkou. Ve 24. minutě předvedl podobný kousek i Pospíšil, když z levého kruhu orazítkoval tyč. Branková konstrukce pak byla slyšet i při přesilovce Vervy v půlce duelu, kdy trefil břevno Zdráhal.

Pospíšil spálil další tutovku

Posledních pět minut prostředního dějství pak nabídlo hned několik velkých šancí k otevření skóre. Tu největší měl znovu Pospíšil, který se nachomýtl k vyraženému puku po dělovce Fleka, z pravého mantinelu ale zcela odkrytou klec minul.

Gólman Brna čaroval

Při následném protiútoku Vervy se zaskvěl Čiliak, jenž proti přečíslení Sukeľa se Zdráhalem vytáhl zákrok jako ze zlaté helmy a neuvěřitelně se roztáhl na brankové čáře. Pár vteřin před sirénou zahrozil ještě Stránský, nicméně sólo po levé straně zakončil střelou vysoko nad. „S druhou třetinou máme vždy problémy, a přestože jsme ji odehráli zatím nejlépe za mého působení, tak v ní Čiliak musel vytáhnout fantastický zákrok, kterým nás udržel na remízovém stavu,“ podotkl kouč domácích.

Gólový účet otevřeli hosté

Ve 3. třetině se jako první trefili ve 45. minutě Severočeši, když z vřavy u branky vylovil puk Zdráhal a překonal Čiliaka – 0:1. Kometa pak po gólu neuspěla s trenérskou výzvou.

Domácí otočili skóre

O čtyři minuty později však modrobílí vyrovnali, když se Kundrátek postavil na své přesilovkové místo na levém kruhu, kam dostal přihrávku od Zbořila a vyrovnal na 1:1.

Přesně minutu poté se dočkal i výborně hrající Pospíšil, když si obhodil obránce a ranou přes obránce poslal Kometu do vedení – 2:1. Slovenský bombarďák pak završil obrat Brňanů při litvínovském power play, když se k němu dostala zblokovaná střela a Pospíšil střelou do prázdné branky upravil na konečných 3:1.

Vybojované tři body nám pomůžou, věří Martinec

„Ve třetí třetině jsme věřili, že půjdeme do vedení a vyhrajeme, bohužel jsme po mojí výzvě šli do oslabení. Tam se ale zápas zlomil, kluci oslabení odehráli parádně, zablokovali spoustu střel. Potom se nám rychle podařilo využít přesilovku a dát dva góly. V tu chvíli byli fantastičtí i fanoušci, kteří mužstvo dotlačili k vítězství. Nejsme v jednoduché situaci, ale po takové době, kdy se čekalo na bodový zisk, si myslím, že nám ubojovaná výhra pomůže,“ uvedl Martinec.

Promarnili jsme tři tutovky, smutnil Mlejnek

Podle jeho litvínovského protějšku Karla Mlejnka odehrály oba týmy křečovité utkání. „Na druhou stranu byla Kometa v první třetině jednoznačně lepší, zatímco my jsme se hledali. Ve druhé třetině jsme promarnili minimálně tři tutové gólové příležitosti. Třetí třetina se mi těžce hodnotí, po neúspěšné trenérské výzvě domácích bychom potřebovali dát gól, který jsme nedali. Kometa pak dovedla zápas do vítězného konce,“ dodal kouč hostů.