Hokejisté brněnské Komety jeli před reprezentační pauzou na jih Čech v dobré náladě po páteční výhře nad Mladou Boleslaví, ale byl to Motor, který do utkání vstoupil lépe a v 16. minutě otevřel skóre. To se navíc domácím povedlo postupně navýšit až na 4:0. Brňané se vzepřeli ve třetí třetině, kdy snižovali Zaťovič a Cingel. Na větší drama však nedošlo, neboť českobudějovičtí hokejisté trefili prázdnou branku a zpečetili tak výhru 5:2.

Skóre otevřel Beránek

První třetina nabídla od úvodu vyrovnaný hokej, o něco více šancí měl však domácí Motor. Jako první zahrozil Gulaš, který chtěl překonat Furcha nad ramenem, což se mu nepovedlo. Následně dostali Brňané dvě přesilovky v řadě, několikrát vypálil obránce Gazda, ale domácí obrana odolala. Naopak sama vyrazila do brejku, který využil Beránek. Útočník Motoru si v oslabení najel až před Furcha a forhendovou kličkou mu nedal šanci – 1:0. V poslední minutě si ještě domácí vytvořili závar, který ale Kubík s Gulašem nedokázali využít.

Kometa měla šance, ale gól dal Motor

Jihočeši byli i při vstupu do druhé periody nebezpečnější, vytvořili si tlak a několik šancí, ale bez gólového efektu. Kometa o sobě dala vědět pohlednou akcí v oslabení, kdy ujeli Kos a Cingel. Ten zkusil bekhendový blafák, ale Strmeň jej vychytal. A tak místo vyrovnání přišel druhý gól domácích. V končící přesilovce Motoru stál před bránou Kondelík, který pohotově skóroval – 2:0. Vzápětí mohlo být pro hosty ještě hůř, neboť Kaňák zatáhl za záchrannou brzdu a fauloval Beránka. Trestné střílení Gulaše však Furch výtečným zákrokem zlikvidoval. Brňané chtěli snížit, ale místo kontaktní branky přišel třetí gól Motoru, když nahození Štencela dokázal podruhé v zápase dopravit do sítě Kondelík.

Brno zápas zdramatizovalo, domácí však v závěru skórovali do prázdné branky

I začátek třetí třetiny patřil Budějovicím, které už po půl minutě udeřily. Po smolném odrazu od mantinelu se dostal kotouč na hokejku Kubíka, který pohodlně zavěsil – 4:0. Tím se zápas prakticky zlomil a jen v poklidu dohrával. Brňané se však nakonec přece jen dočkali úspěchu. V 50. minutě ujela zkušená dvojice Holík – Zaťovič a kapitán Komety usměrnil kotouč za Strmeně – 4:1. Vzápětí Brno hrálo pátou přesilovku a velmi rychle ji zhodnotilo, když Cingel s pomocí brusle obránce Motoru snížil na 4:2. Blízko dalšímu zásahu hostů byl Jakub Flek, ale jeho objetí branky nebylo dostatečně rychlé. Naopak pátou branku dal při power play hostů Toman a stanovil tak konečný účet utkání na 5:2.

Dávali jsme špinavé góly, řekl trenér Čihák

„Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit, což se nám také celkem povedlo. Měli jsme dobrý pohyb. Utkání nám sedlo, dávali jsme takzvané špinavé góly, ale takové v dnešním hokeji padají. Při propracovaných obranných systémech je těžké dávat hezké. Malinkou kaňkou byl inkasovaný gól na 4:1, soupeř se dostal na koně a přidal ještě jeden. Měli jsme i štěstí, skvěle zachytal Strmeň. Jsme rádi, že se nám povedlo utkání před pauzou takhle zvládnout a bude se nám lépe pracovat,“ uvedl trenér domácích Ladislav Čihák.

Modrý: Nebyli jsme produktivní

Podle kouče hostů Jaroslava Modrého neměli jeho svěřenci energii a tahali za kratší konec. „Přesto mohlo utkání vypadat jinak, kdybychom dali kontaktní gól. Domácí podržel v důležitých momentech gólman. Nebyli jsme produktivní, naopak soupeř dával špinavé góly z předbrankového prostoru. Ke konci jsme zápas alespoň zdramatizovali,“ řekl Modrý.