Fotbalisté Líšně otočili v 6. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma zápas s Varnsdorfem a po výhře 2:1 si připsali důležité tři body. Ty je posunuly ze čtrnácté příčky na desátou. Hosté otevřeli skóre už v 18. minutě. Domácí dokázali vyrovnat až po hodině hry a o 12 minut později rozhodl o zisku všech bodů Lutonský. Bylo to ubojované vítězství, které bereme všemi deseti, oddechl si kouč Líšně Milan Valachovič.

Hosté otevřeli skóre

Utkání v horkém počasí, kterému přihlíželo 630 diváků, začali lépe v bílém hrající Brňané. Vandas se už ve 3. minutě hnal do protiútoku, ale trefil jen boční síť. Záhy však udeřili hosté ze severu Čech, když v 9. minutě vybojovali roh. Po něm nastřelili břevno a následnou dorážku parádně vyrazil Vajner. Líšeň se z tohoto varování moc nepoučila. Vajner po rohu v 18. minutě vyboxoval míč před vápno, kde se k němu dostal jako první Kubista a hlavou ho usměrnil za záda domácího gólmana – 0:1.

První půle nám nevyšla, konstatoval Valachovič

Líšeň se snažila vyrovnat, ale jejich útoky obrana v černém hrajících hostů dokázala odrážet. Varnsdorf pak obraz hry otočil a gólman Pešl byl bez práce. V nastaveném čase v závěru poločasu však jeho pozornost vyzkoušel tvrdou ranou z 20 metrů Čermák. „První poločas nám příliš nevyšel, akce jsme zbytečně překombinovali. Také hromada centrů a standardek neskončila dobře, měli jsme i špatný výběr místa,“ uvedl trenér domácích Milan Valachovič.

Vandas prolomil střelecké prokletí a vyrovnal

O přestávce však prý podle něj žádná bouřka v kabině nebyla. Rozhodl se vystřídat Mioniče a Mezeru a na hřiště poslal Otrísala a Poláška. Ti hru výrazně oživili. Dvě varování poslal svěřencům Miroslava Holeňáka skvěle hrající Matocha: nejprve pálil v 54. minutě z běhu těsně vedle branky a poté jeho přímý kop Pešl pokryl. V 64. minutě však už Matocha uspěl a z trestného kopu posadil míč na hlavu Vandasovi, který ho uklidil do sítě – 1:1.

Připomínali mu hattrick

Varnsdorf na osmadvacetiletého útočníka Líšně asi nebude vzpomínat v dobrém, protože loni Vandas popravil Severočechy hattrickem! Ten mu spoluhráči před zápasem připomínali, takže to měl trochu v hlavě. „Už jsem nějakou dobu potřeboval dát gól a prolomit střeleckou smůlu. Z té první šance se to nepovedlo. A přestože jsme prohrávali po prvním poločase o gól, tak jsem věřil, že to otočíme. Každý trénink standardky zkoušíme. Ne vždy to tam takhle padne, ale když se to povede v zápase, tak je to jen dobře,“ uvedl Pavel Vandas.

Za tříbodový gól jsem rád, těšilo Lutonského

Hosté však po jeho vyrovnávací brance nic nezabalili a v 73. minutě nastřelili z rohu tyč. O tři minuty později si však míč po nepovedené střele Otrísala pokryl ve vápně osamocený Lutonský a přesnou střelou dokonal obrat – 2:1. „Dneska to vyšlo až poté, co jsme změnili rozestavení. A kdybyste se mě v úterý zeptali, jestli dám gól ve středu v poháru i v sobotu v lize, tak bych asi řekl, že ne, protože do standardek moc nechodím a stojím spíš na půlce. Takže jsem rád, že jsem dal gól ze hry. Navíc to pomohlo týmu, máme tři body, proto je to cennější. Kdyby ten gól neměl znamenat body, tak je to k ničemu,“ řekl Milan Lutonský.

Druhý poločas jsme nezvládli, míní Holeňák

Domácí si pak už v nervózním závěru výhru pohlídali. A trenér hostů Miroslav Holeňák přiznal, že druhý poločas jeho svěřencům nevyšel. „Bylo to těžké utkání, oba týmy se zrovna nenachází v klidných vodách tabulky. Potřebujeme sbírat body, což se nám nedaří. Kluci byli v úvodu nervózní, pak se ale uklidnili a šli do vedení. Chtěli jsme hrát pořád stejně, ale druhý poločas jsme bohužel nezvládli. Chtěli jsme dobře bránit a zvládnout to v tom velkém vedru. Líšeň naopak začala víc běhat, přehrávala nás a dala dva góly. Dostali jsme zbytečný gól po standardce, což se u nás neustále opakuje. Jsme hlupáci, opakujeme chyby a nemělo by se to stávat. Domácí si za tím obratem šli, a nakonec zaslouženě vyhráli,“ posteskl si kouč hostů.

Výhru jsme ukopali, uvedl Valachovič

Jeho protějšek Milan Valachovič přiznal, že udělal chybu, když to v první půli zkusil s jiným rozestavením. „O poločase jsme je změnili a vrátili se k tomu, co jsme čtyři roky hráli. Změnilo to obraz hry a výrazně jsme si pomohli. Zase jsme ale zbytečně dostali gól po trestném kopu, asi šestý letošní. I my jsme v tomto hlupáci, že jsme si to znovu nepohlídali. O poločase jsme si ale řekli, že musíme přidat na důrazu a vytvářet si šance. Výhru musíme brát všemi deseti, doslova jsme ji ubojovali a ukopali,“ byl spokojený líšeňský stratég.

Posune se Líšeň před příštího soupeře z Kroměříže?

Jeho svěřenci se díky třem bodům odpoutali právě od Varnsdorfu, který je na patnácté sestupové příčce, a se sedmi body poskočili na 10. místo. V příštím kole se tým z předměstí Brna utká opět doma s nováčkem z Kroměříže, který je zatím sedmý. A pokud Hanáckou Slavii porazí, dostane se před ni právě do klidného středu tabulky.