Základní část extraligy jde do finiše a Kometa bojuje o co nejlepší postavení pro předkolo play off. Brňané se ve 47. kole pokusí na severu Čech ukořistit další body proti Litvínovu. Ten je pod tlakem. Poslední Kladno mu dýchá na záda se ztrátou pouhých dvou bodů, a pokud se chtějí černožlutí vyhnout baráži a mít situaci ve svých rukou, musí zabrat. Modrobílí se naopak soustředí na další potvrzení zlepšených výkonů.

Chemikům to moc nejde

 Chemici v posledních šesti duelech oslavili jen jednu výhru, když přemohli České Budějovice 1:0 po nájezdech. Litvínov ale mrzí hlavně porážka s Kladnem 2:5. Ta Rytířům dala šanci zdramatizovat závěr základní části a šest kol před koncem vůbec není jasné, kdo bude extraligu zachraňovat v baráži nebo si naopak zahraje ve vyřazovacích bojích.

Brno se rozjelo

 Brňané doma proti Plzni navázali na zlepšené výkony, když počtvrté v řadě před vlastními diváky zaznamenali tříbodové vítězství. Kometa znovu soupeři nepovolila skórovat, stalo se tak již potřetí z posledních pěti utkání. Modrobílí výrazně zlepšili obranu: v posledních šesti duelech dostalo jen čtyři góly. To je skvělá vizitka pro defenzívu, a především pro čaroděje Dominika Furcha, který si ve středu připsal už pátou nulu v sezóně.

Posune se Kometa na 8. příčku?

 Kometa se po případném dnešním úspěchu může posunout na 8. místo, které v předkole zaručuje výhodu domácího prostředí. Na Plzeň ztrácí jen dva body a pokud bude pokračovat ve zlepšených výkonech, může ještě poskočit výš. Brnu se opět proti Plzni podařilo nakročit k výhře díky přesilovkám, první gól v početní výhodě obstaral Adam Zbořil (5+22).

Stavíme na zlepšených výkonech, říká Zbořil

 „Pro nás je teď každý zápas důležitý a jsme rádi, že se nám podařilo navázat na výkony z před reprezentační přestávky. Je to určitě příjemné, že pokračujeme ve výkonech z posledních týdnů. Je to pro každého vzpruha a můžeme na tom i nadále stavět,“ uvedl sedmadvacetiletý odchovanec Komety.

Základem je pevná obrana

Podle něj je základem pevná obrana a výborně chytající Furch. „Každý má svou roli v mužstvu a pokud ji bezezbytku plníme, pak ty zápasy dokážeme vyhrávat například 3:0,“ zdůraznil Zbořil. Tým podle něj změnil herní systém a přešel na play-off hokej. „V něm rozhoduje defenziva a přesilovky. Důležité je i to, že pokud se dostaneme do vedení, tak neblázníme a hrajeme stále stejně,“ dodal Zbořil.

Jdou od zápasu k zápasu

Svou normu nejméně bod za každý zápas plní i slovenská posila Kristián Pospíšil. Proti Plzni se trefil v přesilovce. „Jsem rád, že se mi daří, ale hlavně jsem rád, že se daří celému týmu. Přišel jsem do Brna, abychom vítězili. Jsem rád, když jsou lidé šťastní. Snažíme se jít od zápasu k zápasu. Tenhle tým má obrovskou sílu a bojovnost se ukazuje ve výhrách, což beru jako odměnu,“ uvedl útočník.

Zblokujeme hodně střel, říká Pospíšil

Také on tvrdí, že Kometa teď vychází z výborné obrany, o čemž svědčí jen čtyři obdržené góly v posledních šesti duelech. „Dominik Furch chytá úžasně. I když přijde chyba v obraně, tak on to chytí, jako kdyby se nic nestalo. Takže nám v bráně opravdu pomáhá. Na druhou stranu obětavě zblokujeme hodně střel a potom vyhráváme jako tým,“ shrnul Pospíšil.