Vypadá to, že fotbalisté Zbrojovky budou příští neděli nejspíš bojovat s posledním Zlínem o setrvání v nejvyšší soutěži. V dalším utkání nadstavby o záchranu se totiž vydali do Jablonce, kde prohráli 1:0. A protože právě Zlín dokázal vyhrát v Pardubicích 1:2, dělí ho od předposledního Brna jediný bod. Zbrojovku ještě čeká ve středečním vloženém kole duel v Teplicích, ale vzhledem k poslední sérii porážek a špatných výkonů se dá těžko očekávat, že na severu Čech zvítězí. Jablonec se naopak díky výhře definitivně ve FORTUNA:LIZE zachránil.

V základní sestavě chyběli Řezníček a Ševčík

Trenér Brna Martin Hašek překvapil ještě před úvodním hvizdem, když do základu nenasadil kapitána a s 19 góly nejlepšího ligového střelce Jakuba Řezníčka. Chyběl také zraněný Michal Ševčík, který by měl po sezóně zamířit do pražské Sparty, a před utkáním z rozcvičky odstoupil Štěrba.

Nedáš – dostaneš!

Hosté přitom mohli hned v úvodu duelu otevřít skóre, ale Endl z dobré pozice hlavou minul. O několik minut později se až k zakončení dostal Hladík, ale jeho pokus zblokovala obrana Jablonce. Ten samý hráč ohrožoval branku Hanuše i o tři minuty později, ale místo zakončení přišlo jen odpískání útočného faulu. A tak došlo na okřídlené heslo Nedáš – dostaneš! Přetažený roh Jablonce vrátil do vápna Souček a Král hlavou k zadní tyči otevřel skóre – 1:0.

Berkovec se notně zapotil

Domácí po gólu ožili a brněnský gólman Berkovec se musel činit. Po půlhodině hry ho tvrdou ranou vyzkoušel Šulc. A o chvíli později se na něj hnal osamocený Chramosta, ale hostující čaroděj ho vychytal. O něco hůře bylo Berkovcovi ve 41. minutě, kdy podskočil míč a nebýt výborného obranného zákroku Hlavici, tak Jablonec o poločase vedl už 2:0.

Šance Brna ve druhé půli pochytal Hanuš

Do druhé půle naskočil místo Nečase Řezníček, ale první tutovku měl Jablonec po úniku Sejka. Ten si poradil s Berkovcem, ale už ne s Hrabinou, který zachránil Brno od další gólové pohromy. Na druhé straně připravil první větší šanci 2. poločasu právě Řezníček, který přiklepl míč Allimu, jehož ránu výborným zákrokem vytáhl z branky Hanuš. Právě Hanuš byl klíčovým mužem druhé půle, neboť o minutu později se do míče hlavou opřel Hladík, ale domácí gólman si poradil i s ranou do protipohybu.

Hašek oživil hru Brna trojím střídáním

Na druhé straně se ke střele dostal Šulc, ale těsně minul branku Brna, podobně jako David Štěpánek, jenž o kousek minul pravou tyč. Trenér Zbrojovky Hašek neměl na co čekat, tak do hry poslal Fouska, Matejova a Blechu. Excelentní pozici na srovnání měl Fousek, ale víceméně z penaltové pozice minul branku.

Baráži se už Zbrojovka nevyhne

O něco přesněji mířil Řezníček, ale jeho pokus lapil Hanuš, který v 89. minutě vychytal i pokus Matejova. V páté minutě nastavení ještě mohl hosty spasit Endl, ale po odrazu na penaltovou značku přestřelil a hosté se tak stoprocentně nevyhnou baráži. Vzhledem ke zmíněné výhře Zlína na východě Čech tak budou muset Brňané ještě hodně zabojovat o to, aby neskončili poslední, což automaticky znamená sešup do druhé ligy.

Hašek litoval neproměněných šancí

Není tedy divu, že trenér Hašek litoval zahozených šancí. „Šli jsme do toho s tím, že budeme presovat vysoko. Chtěli jsme být aktivní, a proto nehrál od začátku Řezníček. Toho jsme chtěli poslat do hry, až bude Jablonec unavený. Měli jsme tam dva rychlé hráče, spoléhali jsme na to, že tím domácí překvapíme. Celkem se nám to dařilo, jenže jsme dostali gól. Naše aktivita ale byla patrná. Doufali jsme, že do vedení se dostaneme my. Měli jsme tam celou řadu situací, po změně stran ještě daleko víc. Znovu jsme vystřídali a změnili rozestavení a až do konce jsme potom šli aspoň za vyrovnáním. Jenže jsme nedokázali zužitkovat své šance. Bohužel, v rukách nám nezůstává nic, jen pocit, že to byl náš nejlepší výkon pod mým vedením. Zlín vyhrál a jestli to doteď bylo napínavé, tak teď je to extrémně napínavé,“ dodal kouč Brna.