Extraligový víkend zakončí dnešní 50. kolo, v němž hokejisté brněnské Komety hostí v bitvě na moravském poli Kohouty z Olomouce. Hanáci v závěru základní části padají tabulkou. Pod Špilberkem budou hájit 7. místo, na které si však po pátečním úspěchu v Pardubicích brousí zuby právě Kometa. Letošní vzájemné zápasy zatím vyhráli Brňané. Ti budou chtít zvítězit i počtvrté. Souboj Komety s Olomoucí startuje v 17 hodin.

Extraliga je letos vyrovnaná

Ofenzivu modrobílých potáhne určitě i Adam Zbořil, který v pátek na ledě lídra soutěže v Pardubicích nastartoval vyrovnávací brankou obrat Komety, který skončil důležitou tříbodovou výhrou 3:1. Brňané přitom drželi s vítězem základní části krok od začátku duelu. „Dobře jsme věděli, že můžeme porazit každého. Liga je letos hrozně vyrovnaná a každý tým může vyhrát s každým. V Pardubicích to byl názorný příklad,“ svěřil se útočník.

Trpělivost se Kometě vyplatila

Ten vyrovnal až v úvodu 3. třetiny poté, co Kometa ve 2. dějství zahodila spoustu šancí a Willova branka už mohla hostům připadat trochu zakletá. To však Zbořil odmítl. „Hráli jsme s čistou hlavou. Řekli jsme si taková ta klišé, že půjdeme střídání od střídání a dáme do toho všechno. Trpělivost a obětavost se nakonec obrátila pro nás a spadlo nám to tam ve třetí třetině,“ vysvětlil Zbořil.

Strčil do Ďalogovy rány hokejku

Šikovný mladý forvard dal ve 45. minutě vyrovnávací gól. „Začalo to vyhraným buly. Potom jsme vybojovali nahozený puk a vrátili ho na modrou, z čehož vznikla ta Ďalova střela, do které jsem strčil hokejku. Zaplaťpánbůh to tam spadlo,“ popsal gólový moment útočník.

Po vyrovnání šli za výhrou

Jeho branka nastartovala skvělý obrat Komety. O 110 vteřin později zvýšil na 2:1 kapitán Zaťovič a v 57. minutě rozhodl o zisku důležitých bodů výborně hrající Kollár. „Když tam padl druhý gól, tak jsme všichni byli neskutečně obětaví a věřili jsme, že to můžeme dotáhnout do vítězného konce,“ dodal forvard.

Brňany opět podržel Furch

Už poněkolikáté v řadě přitom na ledě Dynama Kometě skvěle zachytal Furch. A přispěl k tomu, že Pardubicím pořádně zhořklo přebírání poháru pro vítěze základní části extraligy. „Dominik nás drží celou sezonu. Když je v bráně, je to prostě jistota. Patří mu velký dík, nám se na ledě hraje mnohem lépe, když víme, že za sebou máme takového gólmana,“ řekl Zbořil.

Dochází Hanákům dech?

Kometa chce na páteční úspěch navázat dnes právě proti Hanákům. Jejich výsledky byly v první půlce základní části překvapením. Dlouho se drželi v elitní čtyřce zaručující přímý postup do play-off, ale s přibývajícími zápasy jakoby jim docházel dech. V posledních pěti duelech slavili pouze dvakrát. A poslední páteční kolo Olomouci vůbec nevyšlo. Doma totiž schytali od Hradce Králové čtyřbrankové k.o. a do sítě soupeře se netrefil jediný domácí hráč.

Dotáhne se Kometa právě na Olomouc?

Kometa naopak v pátek poskočila v tabulce na 8. místo, které zaručuje start série předkola play-off na domácím ledě. A udržení této příčky je cílem Brňanů ve zbylých duelech základní části. Brno se navíc může ještě dotáhnout právě na 7. Olomouc, na kterou aktuálně ztrácí tři body. Kometa má navíc s Olomoucí již teď lepší vzájemnou bilanci a lepšího umístění by dosáhla i za rovnosti bodového zisku. Nutno však podotknout, že za Brnem o výsadu domácího ledu usiluje také Plzeň s Karlovými Vary.

Vyhraje Brno i počtvrté?

Vzájemné zápasy s Hanáky jsou přitom letos na straně Brna. Kometa ovládla všechna tři dosavadní utkání. To nejvyrovnanější se hrálo v moravské metropoli na konci listopadu, kdy zápas za stavu 0:0 dospěl až do nájezdů. V nich o vítězství modrobílých rozhodl Koblížek. Oba duely na Hané pak Kometa ovládla za plný bodový zisk.