Fotbalisté Vyškova remizovali v posledním 30. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Chrudimi 0:0 a půjdou z konečného druhého místa do baráže o nejvyšší soutěž. Tam je čeká Zlín, který bezbrankovou remízou v Brně odsoudil k přímému sestupu do druhé ligy Zbrojovku. Podle trenéra MFK Jana Kameníka čeká jeho svěřence náročný dvojzápas. Boj o první ligu odstartují vyškovští fotbalisté ve Zlíně ve čtvrtek, v neděli je pak čeká domácí odveta v Drnovicích.

O soupeři pro baráž trenér nepřemýšlel

Účast v baráži potvrdil Vyškov už v domácím duelu se zachraňující se Jihlavou. Když ale padla otázka na soupeře pro bitvu o nejvyšší soutěž, tak se novináři konkrétní jméno protivníka nedozvěděli. „O tomhle moc nepřemýšlím. Ať už budeme hrát s kýmkoliv, tak nás čeká velmi náročný dvojzápas. A je úplně jedno, kdo to bude,“ řekl trenér Kameník po výhře 2:1 s Jihlavou, kdy Vyškov dokázal ve druhé půli během deseti minut otočit zápas, když po prvním dějství prohrával 0:1.

Do přípravy zavedl video

Pod jeho vedením tak fotbalisté MFK zatím neprohráli. Kameník totiž zavedl do přípravy a tréninků mnohem víc videozáznamů, aby dokázal své svěřence lépe připravit na každý nadcházející zápas. „Je to jedna z možností, jak hráče připravit. Pokud to vysvětlujete na tabuli nebo na hřišti, tak to trvá poměrně dlouhou dobu. My jsme navíc multikulturní tým, takže je třeba některé věci překládat do angličtiny. Proto je potřeba video, aby to hráči dobře načetli. A je to už nedílná součást tréninků a taktické přípravy,“ vysvětlil kouč MFK.

Hráči po načtení videa vědí, co mají na hřišti dělat, říká Kameník

Ten přiznal, že u videa tráví mužstvo poměrně hodně času. „Je to ale dané tím, že jsem u mužstva pořád nový, tak abych přenesl svoje myšlenky na tým, tak to chviličku trvá a video k tomu potřebuji. Chápu, že je to někdy náročné se na to soustředit. Ale na druhou stranu u videa probíhá interaktivní diskuze a cílem je, abychom se vzájemně pochopili a hráči pak ví, co mají na hřišti dělat,“ uvedl Jan Kameník.

Chce mít dobrou taktickou přípravu

Podle něj má každý trenér svůj styl práce a soustředí se na určité detaily. „Videu věnujeme víc času, aby taktická příprava týmu byla dobrá, protože jsem přesvědčený o tom, že individuální kvalita hráčů v ofenzivě i v defenzivě tam je. A je potřeba se od toho odrazit a dát tomu nějaký rámec,“ upřesnil vyškovský trenér.

Dokáže projevit i pozitivní emoce

Kameník na první pohled působí jako vážný člověk. „Dokážu ale projevit pozitivní emoce a usmát se. Musíme si ale uvědomit, že bez seriózní práce to nejde. Během tréninkového procesu jsou však určitě momenty, kdy se nálada a atmosféra uvolní a dokážeme se s hráči zasmát. Na druhé straně jsme v profesionálním klubu, takže k tomu patří i vážná tvář,“ dodal Jan Kameník.