Na některé zavřené restaurace narazili dnes pracovníci jihomoravské hygienické stanice, kteří po celém kraji kvůli nemoci covid-19 kontrolují bezinfekčnost hostů v gastronomických zařízeních. Ředitel odboru hygieny výživy Milan Šles řekl, že při pochybení mohou hosté i podnik dostat na místě pokutu až 10.000 korun, ve správním řízení může být sankce mnohonásobně vyšší. Výsledky dnešní kontrolní akce zveřejní hygienici v pátek.
Kontrolní akce se konají po celé zemi a provozovatelé restaurací věděli, že se hygienici chystají do terénu. "Víme, že část restaurací zavřela z technických důvodů. Mohlo to být kvůli avizovaným kontrolám," uvedl Šles. Hygienici kontrolují jak návštěvníky, tak chování provozovatelů.
U lidí kontrolují, zda mají potvrzení o očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo platný test s negativním výsledkem. Jinak do restaurace nemohou. "Provozovatelé mají povinnost to u hostů kontrolovat. Dále se zaměřujeme na to, zda plní povinnost mít dezinfekci nebo dodržovat rozestupy mezi stoly a obsazenost u jednoho stolu," řekl Šles. Podle něj při pochybení ukládají hygienici pokutu, která může být na místě až 10.000 korun. Ve správním řízení se může mnohonásobně zvýšit.
Hygienici prováděli kontroly už v minulých dnech a hodlají v nich pokračovat i nadále. Ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Lenka Živělová sdělila, že v předešlých dnech v Brně například u restaurace U Zlatého meče nezjistili hygienici žádné závady. Naopak ve Veselé čajovně personál nekontroloval bezinfekčnost, další opatření dodržoval. Ve vegetariánské restauraci Dhaba Beas podnik nekontroloval bezinfekčnost zákazníků, ani je neinformoval o podmínkách a pravidlech pro vstup do provozovny, ostatní pravidla podnik dodržoval. Hygienici s chybujícími zahájí správní řízení.