Pavel Maurer v Atelieru zval po roce na svátek gastronomie: Grand restaurant festival 2019 má podtitul Chuť Da Vinci

Letošní desátý ročník Grand Restaurant Festivalu se od 15.ledna do  28.února ponese v duchu 500. výročí úmrtí renesančního umělce a vynálezce Leonarda da Vinci.

  • Foto

    redakce (NEP)

Zahájením festivalu bude slavnostní gala večeře, kterou připraví italský šéfkuchař Leonardo di Clemente ve stylu jídel z doby Leonarda da Vinci v pražské restauraci hotelu Four Seasons. Pavel Maurer prozrazuje, co bylo inspirací pro letošní téma Chuť Da Vinci: "Da Vinci je autorem pravděpodobně nejslavnějšího gastronomického obrazu na světě," připomněl Maurer Poslední večeři. Na ní sedí Ježíš a 12 apoštolů. "Asi každý vám řekne, co se na obraze děje, ale nejspíš nikdo neví, co se na té večeři jí. Jsou to chleba, olivy a víno, což je příznačné pro osazenstvo, ale také se tam objevil úhoř na pomerančích, což vůbec není košer a nemůže být u večeře, u které sedí Žid," řekl Maurer. Vysvětluje se to tím, že malíři na obrazy vždy doplňovali něco, co bylo typické pro ně a co měli rádi. Pořádal i festivaly zaměřené na jídlo.

Maurer také připomněl, že da Vinci leccos vynalezl. Pro gastronomii to byl například ubrousek a sušák na něj. "Také se mu připisuje mechanismus, který sám otáčí pečínkou při rožnění, aby to nemusel dělat celou dobu člověk," řekl Maurer.

Nejvíce restaurací se letos jako obvykle zapojilo v Praze, ty nejslavnější byly vyprodané během několika minut a zájem lidí byl dokonce tak velký, že se na půl hodiny systém zhroutil. "V některých případech jsme ještě domluvili zvýšení kapacity," řekl Maurer. V Brně se letos Grand Restaurant festivalu účastní čtyři restaurace. Podmínkou k účasti je umístění v prestižním Maurerově výběru nejlepších restaurací. Jednou z nich je Atelier Coctail Bar v Kobližné ulici. Spolumajitel Milan Bukovský k festivalu řekl: "Pro nás je zařazení do Mauerova výpisu top restaurací poctou. A samozřejmě závazkem vůči zákazníkům. Kromě jiného je Grand restaurant festival také výbornou možností, jak špičkovou gastronomii představit širšímu zákaznickému spektru."

V rámci festivalu totiž restaurace nabízí někalikachodové menu za dumpingové ceny. Za zhruba 600 korun tedy ochutnáte jídlo a k tomu samozřejmě odpovídající nápoje, za které byste běžně zaplatili někdy více než trojnásobek. V Brně se festivalu kromě Atelier Coctail Baru účastní také restaurace Valoria, Ristorante Piazza a restaurace Prominent v hotelu Holiday Inn. Pokud chcete ochutnat v některé z těchto restaurací festivalové menu, musíte se předem zaregistrovat na stránkách www.grandrestaurantfestival.cz

My jsme při představení festivalu Pavlem Maurerem jedno menui ochutnali a věřte, stojí to za to! A na své si přijdou nejen chuťové buňky, ale samozřejmě jídla i nádherně vypadají.

Zdroj: 
Brňan (NEP)