Na většině míst jižní Moravy tento týden začaly oblíbené samosběry jahod. Vzhledem ke květnovým přízemním mrazům pěstitelé o část úrody přišli, i tak by ale měli mít zájemci jahod dostatek. První dny bývá zájem obvykle nejvyšší a pak slábne. I kvůli prvotnímu návalu není samosběr obvykle každý den, ale pěstitelé otevírají brány s přestávkami, aby jahody stihly dozrát.

Prvním dnem letošních samosběrů bylo pondělí, někteří otevírali později. Všichni doporučují zájemcům sledovat facebookové profily, na kterých zjistí aktuální informace o tom, který den se sbírá, a který nikoliv. „U nás za pondělí a úterý došlo hodně lidí, takže další dva dny jsme nechali jahody dozrávat. Máme jen tři hektary, což není příliš velké pole,“ řekl Jiří Kuchyňka v Velkých Bílovic. Podle jeho odhadů mrazy zničily 35 až 40 procent úrody, což znamená, že úroda je slabší než v minulých letech.

Slovy „jakž takž“ hodnotí letošní úrodu Leoš Buzrla z Ovocnářství Buzrla v Moravském Žižkově

„Pokud se podaří sklidit to, co zůstalo, bude to dobré. Jahody, které trháme sami, už jsme prodávali minulý týden a tento týden jsme začali se samosběrem,“ řekl Buzrla. Sklizeň trvá většinou tři či čtyři týdny. Záleží na tom, zda má pěstitel více odrůd, které dozrávají v mírně odlišné době.

Teprve příští týden vpustí zájemce na pole Zdeněk Jakubčík ze Šakvic

Zatím není kvůli chladnějšímu počasí tolik zralých jahod, aby uspokojily obvyklý prvotní nával trhačů. „Uvidíme, jak dlouho vůbec vydržíme první den. Po letošní zimě a letošním jaru nečekám moc velkou úrodu a je nejslabší za poslední roky,“ zmínil Jakubčík nejen vliv počasí, ale i nových výsadeb. Příští rok už by podle něj měl být zase lepší.

Cenu letos pěstitelé drží na úrovni loňského roku a liší se minimálně, za kilogram si účtují 80 až 85 korun

Někteří nabízejí na svých pozemcích samosběr i prodej jiných plodin. Jakubčík bude mít na začátku prázdnin okurky nakladačky, ve druhé polovině srpna si lidé budou moct přijít pro rajčata a v září pro dýně hokkaido. Buzrla pěstuje také meruňky a broskve, které však prodává už natrhané. „První meruňky by mohly být už za dva týdny. Broskve máme odrůdy spíš na zavařování a ty budou asi koncem července,“ předpokládá Buzrla.