V centru Brna po 160 letech ožije tradiční pivovar, pivo ponese jméno sládka Poupěte

  • Foto

    Vojtěch Šprdlík

Po 160 letech v centru Brna sládci opět rozpálí pivní varny. Na konci června totiž po dlouhé přípravě spustí provoz pivovar Poupě na Dominikánské ulici. Zpravodajský portál BRŇAN o tom za pivovar informoval Vojtěch Šprdlík.

Podnik navazuje na tradici městského pivovaru v Brně, ve kterém na začátku 19. století vařil proslulý sládek František Ondřej Poupě. Objekt bude navazovat na již dříve otevřenou restauraci s názvem Pivovarský dům Poupě. Pivovar se bude specializovat na stále oblíbenější svrchně kvašená piva a další speciály. První oficiální sadu piv by návštěvníci měli ochutnat na začátku září v rámci Pivních slavností Františka Ondřeje Poupěte.

„Sládek Poupě byl vizionář a je dodnes uznávanou osobností v oboru. Obnovení pivovaru s jeho jménem je výjimečná příležitost, při které navazujeme na jeho práci. Je to do určité míry i závazek, dát našemu pivu jeho jméno,“ uvedl majitel Pivovarského domu Poupě Marek Tichý, který budovu koupil již před 8 lety.

Budova, tehdy známá jako Dům stavbařů prošla rekonstrukcí a nyní je v ní restaurace.

„Současně jsme plánovali spustit i pivovar, bohužel doba covidová tomu nepřála. Kvůli potížím s dodáním zařízení a dalším problémům jsme jej tak mohli spustit až nyní,“ doplnil Tichý, který je povoláním architekt a obnova zaniklých pivovarů je jeho specialitou.

„Před více než 20 lety totiž podobně s kolegy koupili a oživili Dalešický pivovar, tak dobře známý z filmu Postřižiny,“ popsal Šprdlík.

 V pivovaru nyní díky modernímu vybavení sládci mohou uvařit téměř jakékoliv pivo. „Máme v plánu vytvořit určitou základní nabídku několika piv, a pak reagovat s novými druhy podle oblíbenosti, trendů nebo i sezóny. Zařízení na to máme,“ řekl stávající sládek Ladislav Němeček.

Teoreticky podle něj pivovar v jednu chvíli může mít v tancích až 14 rozdílných druhů piva. Ročně pak v pivovaru plánují navařit tisíc hektolitrů piva. Myšlenka majitelů ale není do budoucna nekonečně rozšiřovat výrobu a vařit víc a víc. „Záměrně chceme udržet množství omezené a soustředit se výhradně na úplné pivní šperky, které budou vzácné jak kvalitou, tak množstvím,“ uzavřel Tichý.

 

Fotogalerie: