V doplňku stravy našli inspektoři rozpuštědla a aromatické uhlovodíky

  • Foto

    ilustrační (pixabay)

Mix různých rozpouštědel a aromatických uhlovodíků našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v doplňku stravy Todicamp Tinktura zeleného vlašského ořechu, který vyrábí firma Todicamp v Moldavsku. Do Česka jej dovážela společnost Bohemian Symfony. V některých případech obsahoval doplněk rozpouštědla, která překračovala povolenou koncentraci více než desetitisíckrát, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Marek Bartík. Jejich konzumace může být pro člověka nebezpečná.

V doplňku se nacházely různé polycyklické aromatické uhlovodíky jako naftalen, acenaften, fluoren, fenantren a pyren. U všech je limit deset mikrogramů na kilogram. Nejvíce bylo naftalenu, a to 782.320 mikrogramů na kilogram. Z rozpouštědel výrobek obsahoval toluen, xylen a ethylbenzen, kterých bylo desetkrát až stokrát víc, než jsou hodnoty považované za bezpečné. Například xylenu bylo 505 miligramů na litr, tyto látky přitom nesmí být v potravinách vůbec.

V doporučeném užívání přitom bylo, že člověk má užívat 25 kapek, tedy 0,25 mililitru, třikrát denně po dobu osmi týdnů.

Inspekce varovala spotřebitele, aby výrobek nejedli, nařídila neprodlené stažení z trhu a s distributorem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Vložila také informaci do evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

Fotogalerie: 
Zdroj: 
čtk