Specializovaná firma do historického objektu namontovala zbrusu novou nerezovou varnu. Pivo se v ní začne vařit v nejbližších týdnech. Nový pivovarský dům Poupě, který naváže na tradici nejslavnějšího sládka české historie Františka Ondřeje Poupěte, by měl první milovníky pěnivého moku uvítat koncem září.

„Chystáme speciální koncept spojený s gastroprovozem a kvalitním pivem, využít chceme ale zejména unikátnost genia loci objektu,“ uvedl jednatel pivovaru Marek Tichý. Ten vystudoval architekturu a s kolegy ze společnosti Archatt se zabývá rekonstrukcí památek. V minulosti například vdechl život téměř zapomenutému pivovaru v Dalešicích, který proslavily Menzelovy Postřižiny.

Nyní ho čeká podobný úkol. O brněnském městském pivovaru, který byl kdysi největším na Moravě, toho totiž lidé moc neví. Budovu v Dominikánské ulici, ve které nový investor obnoví výrobu piva, většina Brňanů zná jako bývalý Dům stavbařů. Původní areál městského pivovaru však kdysi zabíral několik parcel vymezených Dominikánskou a  Starobrněnskou ulicí a Šilingrovým náměstím. Pivovar fungoval ještě v půlce 19. století. V roce 1862 se dražilo jeho zařízení.

„Tam, kde v nejbližších dnech začneme s výrobou piva, vařil i František Ondřej Poupě. Je to výjimečná příležitost, které se budeme snažit citlivě využít,“ přiblížil Marek Tichý místo, kde se vařilo brněnské pivo od 16. století.

Nový pivovar bude sesterským podnikem dalešického pivovaru. V Brně chtějí vařit primárně svrchně kvašená piva, která upřednostňoval i sládek Poupě. Móda ležáků přišla podle znalce menších pivovarů Filipa Vrány až několik dekád po jeho smrti, což vedlo mimo jiné k zániku brněnského městského pivovaru. Na stísněném prostoru totiž nešlo budovat rozsáhlé sklepy, které spodně kvašená piva vyžadovala.

František Ondřej Poupě žil v letech 1753-1805. Jako sládek působil na mnoha místech, v posledních sedmi letech života pak v Brně. Je dodnes uznávanou osobností v oboru. Do výroby piva zavedl používání teploměru a pivní váhy, tedy předchůdce hustoměru. Vydal několik spisů, v kterých razil vědecký přístup k výrobě piva. V Brně měl i první pivovarskou školu na světě.