Záchranáři obou brněnských fakultních nemocnic dnes převážejí některé pacienty s covidem do pražských nemocnic. Celkem jich je devatenáct a do Prahy jedou velkokapacitním vozem Fénix, který převeze až 12 lidí, některé tak bude muset přepravit vrtulník.

Podle mluvčích nemocnic jde o sedmnáct pacientů z Fakultní nemocnice Brno, dva z Fakultní nemocnice u svaté Anny. Všichni jsou ve vážném stavu, čtyři na umělé plicní ventilaci.

Pacienti ze svaté Anny zamíří do Nemocnice na Homolce a Všeobecné fakultní nemocnice. „Jedná se o muže a ženu, oba budou napojeni na transportní ventilátory,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Z bohunické Fakultní nemocnice Brno pojedou pacienti do nemocnic na Homolce, Bulovce a Všeobecné fakultní nemocnice. Obě brněnská zařízení tak získají alespoň nějaká volná lůžka a budou moci v případě potřeby pomoci menším jihomoravským nemocnicím, které jsou zahlcené pacienty s koronavirem. Je jich tam kolem 900, což je nejvíce v zemi. 

„Uvidíme, jak bude pandemie pokračovat, nyní jsme si uvolnili ruce zhruba na 48 hodin – tak, abychom mohli v obou fakultních nemocnicích zachovat centrovou péči a zároveň mohli pomoci menším nemocnicím, které začínají mít obrovské problémy. Děkujeme armádě a pražským nemocnicím, že nám pomohou, je ale jasné, že je to jen dočasné řešení. Pokud nedojde k nějakým restriktivním opatřením nebo většímu dodržování opatření stávajících, během několika dní či jednoho, dvou týdnů se zhorší situace i v Čechách,“ uvedl přednosta Anesteziologicko resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU Vladimír Šrámek, který je zároveň krajským koordinátorem intenzivní péče v Jihomoravském kraji.