Nedělní překvapivý příchod do televizní debaty v České televizi podle politologa Národního institutu SYRI v Brně Lubomíra Kopečka zjevně vycházel ze strategie znejistět druhého prezidentského kandidáta a současně z předpokladu, že moderátor se při přípravě na debatu soustředí primárně na Petra Pavla, a nikoliv na něj.

Šéf ANO zneužívá strach lidí z války

Babišova kampaň od vyhlášení výsledků prvního kola podle politologa především využíváním strachu z války zjevně překračuje běžné hranice volebních kampaní u politika hlavního proudu. Debata v České televizi tomu dala další rozměr.

Překvapivý tah s debatou v ČT

„Při Babišově vnímání České televize jako nepřátelského prostředí dávala strategie přijít jako překvapení smysl a minimálně částečně vyšla. Tím, že by nepřišel, otevřel by prostor pro monolog Petra Pavla s moderátorem, což byla situace, která nastala v minulých volbách u dvou televizních debat mezi 1. a 2. kolem. Do těch tehdy nešel Jiří Drahoš, který tím otevřel volné pole pro monolog Miloše Zemana, čímž napomohl jeho znovuzvolení,“ uvedl Kopeček.

Skandální výrok o Polsku a NATO mu zas tolik neuškodí

Ten se zároveň nedomnívá, že Babišovo skandální vyjádření o nepomoci spojencům v NATO v případě napadení podstatně zmenší jeho prezidentské šance. „Toto vyjádření je sice v ostrém rozporu se zakotvením Česka v NATO, ale zapadá do obsahu jeho kampaně před druhým kolem, která se nese v duchu zpochybňování proukrajinského postoje Česka a pléduje pro usmiřování s Ruskem. Babiš tím cílí zjevně na voliče, kteří prozápadní orientaci Česka nepreferují,“ míní politolog, který působí na Masarykově univerzitě v Brně.

Chce uspět stůj co stůj

Babiš podle něj aktuálně neřeší otázku, co bude po volbách, pokud by byl zvolen prezidentem. „Zaměřuje se jen na snahu za každou cenu ve volbách uspět, i když to může mít dopad na jeho důvěryhodnost mimo Česko i důvěryhodnost této země,“ dodal Kopeček.

Odpůrci Babiše v Brně vypískali

Na setkání s Babišem na Dominikánském náměstí v Brně přišlo v pondělí odpoledne zhruba 2000 lidí. Potvrdila to mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová. Asi 400 bylo odpůrců, kteří měli transparenty a hlasitě hlučeli, pískali na píšťalky a zvonili zvonky ještě před příchodem Babiše.

Nebylo ho moc slyšet

Po jeho příchodu pokračovalo hlučení, přes které téměř nebylo slyšet Babišův projev. Šéf ANO mluvil k občanům na mikrofon zpoza ochranky, která ho dělila od davu. Mezi skupinami podporovatelů a odpůrců vznikly strkanice, na místě se situaci snažil uklidnit antikonfliktní tým.

Na páteční brněnský mítink Petra Pavla dorazilo asi 8000 lidí. Akce před Janáčkovým divadlem se obešla bez komplikací, policie kvůli množství lidí, z nichž někteří vylezli i na stromy, na hodinu uzavřela Rooseveltovu ulici.