Vrcholem i zakončením prázdnin v moravské metropoli se stal rodinný festival pouličního divadla a nového cirkusu Na prknech, dlažbě i trávě. Jeho 19. ročník se letos odehraje 24. až 27. srpna v Björnsonově sadu a na dvoře Divadla Husa na provázku. Festival odstartuje podívaná C’est la… wheel!, která letos zahajovala i festival Colours of Ostrava. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informovala mluvčí TIC Brno Hana Bánovská.

Živoucí divadelní scéna ve městě

Podle ředitelky TIC Brno Jany Janulíkové je cílem festivalu přinést umění pod širé nebe, do ulic, parků i náměstí a proměnit je v živoucí divadelní scénu. „Hlavní dramaturgická linka je tvořena divadelními představeními, u nichž dbáme na co největší žánrovou pestrost a kvalitu. Pohybujeme se na ose od performance, přes různé artistní formy, nový cirkus, loutky až ke klasické činohře,” uvedla Jana Janulíková.

Start festivalu bude ve velkém stylu

Začátek festivalu bude podle ní již tradičně ve velkém stylu. „Ve čtvrtek 24. srpna na piazzettě před Janáčkovým divadlem diváky uhrane vystoupení nového cirkusu s pětimetrovým akrobatickým kolem, které povypráví příběh o dvou lidech a jedné lásce.”

Mezidruhový festival připravuje program pro malé i velké

Dramaturgická linka představení pro mladé publikum a rodiny s dětmi vznikla ve spolupráci s Českým střediskem Assitej, mezinárodní organizací divadel pro děti a mládež. Pro ty úplně nejmenší, a to už od 2 let, to bude například divadlo Nedopečený koláček nebo představení Řeka. V pátek, sobotu i neděli diváky čeká žonglování, klauniády, loutkářské improvizace, ale i představení, která pořádně rozvíří fantazii.

V neděli se program vrátí také k novému cirkusu

V podání skupiny Cirkus trochu jinak se návštěvníci vypraví do Motýlího světa nebo mezi gentlemany. „Každý den budou v Björnsonově sadě navíc probíhat workshopy nejen pro děti. V pátek si při společném tvoření vyzdobíme park tak, aby z něj vzniklo jedinečné a nové místo. V sobotu se vyřádíme v parkour zóně a v neděli se můžete vrhnout na tvorbu loutky a naučit se s ní i hrát,“ upřesnila Hana Bánovská.

Podvečery budou patřit koncertům i poezii

Podvečery budou patřit slam poetry nebo koncertům. Kapely, které vystoupí, jsou také spojeny s divadly – založili je buď herečtí kolegové nebo vznikly z divadelních představení. „Návštěvníci festivalu uslyší pop-folk či indie-rock herců z Brna, rockový šanson z Čech anebo známé písně ze Semaforu. V sobotu si může k táboráku do Björnsonova sadu přijít zazpívat a zahrát každý, kdo má rád kytarovky a folk,“ dodala mluvčí s tím, že stejně jako v minulých letech TIC Brno pokračuje ve spolupráci s Divadlem Husa na provázku, na jehož dvoře probíhá jedna z programových linek.