Významnou posilou brněnské Komety se stal útočník Tomáš Marcinko. Pětatřicetiletý rodák z Popradu působil posledních šest let v Třinci. Budu se snažit do poslední tečky plnit roli, kterou mi trenéři přidělí, říká v rozhovoru pro klubový web dlouholetý slovenský reprezentant, který má ve sbírce tři tituly z české nejvyšší soutěže.

Z mistrovského Třince pod Špilberk

Zkušený hokejista delší dobu řešil, že by chtěl být víc nablízku rodině. „Probírali jsme určité varianty a pak můj agent přišel s informací, že by byla možnost působit v Brně. Kometa je samozřejmě pojem. Stále mám ty nejvyšší ambice, takže z tohoto hlediska nebylo co řešit,“ uvedl Tomáš Marcinko.

Musíme táhnout za jeden provaz, říká posila

Ten má bohaté zkušenosti z předchozích sezon, které chce zúročit i v Kometě. „Tým je poskládaný dobře. Věřím, že v kabině potáhneme za jeden provaz a jako tým budeme úspěšní. To je to nejpodstatnější. Záleží jen na nás, jaké výkony budeme podávat. Budu se snažit do poslední tečky plnit roli, kterou mi trenéři udělí. Jde o to, abych byl pro tým co nejprospěšnější. Chci být platným hráčem, to je pro mě hlavní,“ řekl útočník.

Kometa? Velký klub, těžký soupeř a skvělí fanoušci

Když se řekne Kometa, vybaví se Marcinkovi tři pojmy: velký klub, těžký soupeř a skvělí fanoušci. „Je lepší v Brně hrát jako domácí, než coby soupeř. Kometa má samozřejmě obrovskou historii, mnoho mistrovských titulů a působila zde řada slavných hokejistů. Stačí se jen podívat na všechna ta jména pod stropem haly. To mluví za vše,“ míní Marcinko.

K týmu se připojí na startu přípravy na ledě

Ten měl po konci náročné loňské sezony volno, protože potřeboval dobít baterky. Postupně se však už připravuje na nadcházející sezonu. Nejprve na suchu, následně přidá tréninky na ledě. „Stejně jako v předchozích letech, i nyní se připravuji individuálně. K týmu bych se měl připojit se začátkem přípravy na ledě,“ upřesnil útočník.

Spolupracuje s osobními trenéry

Marcinko hrál v posledních letech několik finále za sebou. A právě stoprocentní příprava je podle něj recept, jak co nejlépe zvládnout dlouhou sezonu. „Právě příprava rozhoduje o tom, v jakém nastavení hráč vstoupí do sezony. Od toho se odvíjí i jeho sebevědomí. Proto se snažím vždy připravit co nejlépe. Delší čas spolupracuji s osobními trenéry, které mám už několik let, a plně jim důvěřuji. Druhá věc je hlava. Je důležité být mentálně nastavený tak, aby si člověk věřil, měl cíl a šel si za ním,“ vysvětlil trojnásobný vítěz extraligy, který rozšíří slovenskou enklávu v Kometě, kde by měl s Kristiánem Pospíšilem a Markem Ďalogou patřit k oporám.

Důležitou roli hraje láska k hokeji

Marcinko také tvrdí, že každý úspěšný hokejista musí mít svůj sport rád. „Hokej je činnost, které se věnuji od pěti let. Je to tedy obrovská součást mého života. Vášeň, láska. Něco, co dělám každý den. Zároveň je to práce, která s sebou nese zodpovědnost. Když hrajete hokej tak dlouho, už ho máte v krvi. Ne vždy je to o pěkných dnech, ale o to důležitější je mít hokej rád, abyste zvládal i náročnější dny, které sportovec rovněž zažívá. Tento sport bych určitě za nic neměnil,“ dodal slovenský reprezentant.