Bez zásadních změn v kádru se po zimní přestávce sešli fotbalisté Zbrojovky Brno. První tréninkové dávky v novém roce absolvovali s týmem i Michal Ševčík a Jakub Řezníček, dvě největší podzimní osobnosti týmu. Především zásluhou jejich osmnácti gólů přezimoval nováček ligy na solidním jedenáctém místě.

Udržet kádr pohromadě

Hlavním úkolem vedení v dlouhé zimní přestávce bylo především udržet kádr pohromadě. „To se nám podařilo. Ševčík jde nyní na první trénink a jsem přesvědčen, že jaro odehraje za Zbrojovku, i když zájem o něj byl a ještě určitě bude,“ řekl sportovní ředitel Tomáš Požár.

Ševčík zůstává v Brně

Intenzivně kolem mladého reprezentanta během celého podzimu kroužila pražská Sparta, ale Požár konkrétní jména zájemců o jeho služby neprozradil. „Klíčové bylo, že sám Ševa projevil zájem odehrát sezonu tady. Jsem přesvědčen, že je to dobrý krok a on sám se může u nás dále rozvíjet,“ dodal Požár.

Nová smlouva pro Řezníčka?

Přípravu dnes s týmem zahájil i nejlepší ligový střelec Řezníček, autor 11 podzimních gólů. „Jednáme s ním o prodloužení smlouvy. Ukázal, že věk je jen číslo, góly dávat umí a věřím, že je bude dávat dál,“ uvedl ředitel o čtyřiatřicetiletém autorovi 90 prvoligových branek.

Nováčkem je Koželuh

Jedinou novou tváří v brněnském dresu je plzeňský Josef Koželuh, jehož Zbrojovka zatím testuje. „Řešíme detaily, rádi bychom ho tady měli na delší dobu,“ upřesnil Požár. Další změny pro jaro v Brně nechystají. „Nemohu to samozřejmě vyloučit, ale nic zásadního to nebude,“ konstatoval manažer.

Po volném prosinci je čeká nadupaný leden

Brňané intenzivně trénovali ještě do 9. prosince, pak měli volno až do Vánoc. „Kluci odcestovali za teplem, odpočinuli si od fotbalu a přes svátky už měli připravený individuální program. Měli jsme je pod kontrolou a myslím, že vše proběhlo hladce,“ uvedl trenér Richard Dostálek.

Na rozdíl od relativně volného prosince budou mít jeho svěřenci našlapaný leden. „Dlouho jsme přemýšleli, jak to ideálně sladit, aby byl výsledek co nejlepší. Času je strašně málo, ale až jaro ukáže, zda jsme to trefili,“ řekl kouč.

Příprava s Austrií i Slovanem

Tým na rozdíl od minulých let neodjede na zahraniční soustředění. Za hranice si odskočí pouze 10. ledna, kdy sehraje ve Vídni zápas s Austrií. Dalšími soupeři v přípravě budou doma slovenské týmy Podbrezová a Slovan Bratislava.

Zbrojovce se nevydařil závěr podzimu. Po třech porážkách v řadě tým klesl na jedenácté místo s minimálními odstupy od první šestky, ale i od barážových pozic. „Díváme se jak nahoru, tak dolů. Musíme svoji pozici znovu potvrzovat, chceme se dostat na pohodovou vlnu a vydržet na ní co nejdéle,“ přál si Dostálek.

Ligové jaro odstartuje Zbrojovka v neděli 29. ledna zápasem v Mladé Boleslavi.