K poslednímu duelu před Štědrým dnem zajížděli hokejisté brněnské Komety na led Bílých Tygrů do Liberce. Pod Ještědem se ve 30. kole extraligy hrál atraktivní zápas, v němž stejně jako na podzim v 17. kole tahali za kratší konec Brňané, kteří tak nyní prohráli 2:1 a po páté prohře z posledních šesti startů klesli na 10. místo tabulky.

Lepší vstup do utkání měli domácí, kteří už v 5. minutě vedli. Najman si všiml rozjetého Dernera, jehož prudká střela prosvištěla Furchovi mezi rukou a betonem – 1:0. Modrobílé ale gól nepoložil, v 10. minutě mohl vyrovnat po teči Kollár. Kváča ale těžkou situaci vyřešil.

Hosté vyrovnali v závěru 1. třetiny

Na druhé straně o tři minuty později vytáhl to nejlepší z repertoáru i Furch, když čelil Flynnově dělovce. Chvíli nato se do dobré střelecké pozice dostal Flek, střela z první mu ale nesedla. Na vyrovnání tak Brňané čekali do poslední minuty před sirénou. Rozehrávku domácích vystihl v útočném pásmu Holík, nabil Ščotkovi a ten propálil Kváču – 1:1.

V úvodu 2. třetiny pykal za faul brněnský Dufek, nicméně hosté mohli v oslabení otočit skóre. Kratochvíl ale nedokázal samostatný únik korunovat gólem, takže na první trefu v extralize si tak bude muset ještě počkat. Do vedení mohl Kometu dostat ještě ve 27. minutě Horký, ten ale Flekův parádní pas na hranu brankoviště v gól přetavit nedokázal.

Po šancích Brňanů skóroval domácí Flynn

Dvě minuty po Horkého tutovce se znovu připomněli Liberečtí. Frolík obkroužil útočné pásmo a mezi kruhy našel volného Flynna, jehož pohotová střela zapadla přesně do horního růžku Furchovy branky – 2:1. Na konci druhé periody ještě Furch vykouzlil další parádu, když se před ním zjevil volný bek Ivan. Puk z jeho hokejky skončil v lapačce gólmana z Brna.

Kometa nedokázala vyrovnat ani v power play

Ten měl štěstí v 42. minutě, kdy Frolík trefil jen břevno jeho svatyně. V polovině třetího dějství se pak znovu vytáhl velmi aktivní Kratochvíl. Rychlonohý útočník Komety se na levém mantinelu vydal za zdánlivě ztraceným pukem, přebruslil obránce, a sám se dostal až před branku, svůj forhendový blafák ale nedotáhl.

V samotném závěru si Brňané při hře bez brankáře vytvořili tlak. Přes minutu dlouhý zámek přinesl nebezpečné střely Kundrátka či Holíka. Ani Horkého příležitost z hrany brankoviště ale vyrovnávací trefu nepřinesla.

Jak to viděli trenéři

„Byl to velmi těžký zápas. Jsme rádi, že jsme ho nakonec zvládli, je to pro nás hodně cenná výhra. Musím kluky pochválit za kvalitní výkon podpořený skvělým gólmanem. Hráli jsme dobře na kotouči, měli jsme hodně střeleckých příležitostí. Důležitým aspektem byla i naše disciplína, zvládli jsme to prakticky bez vyloučení,“ uvedl trenér Liberce Jiří Kudrna.

„Viděli jsme velice svižné utkání, Liberec hrál hodně rychle a my jsme se také snažili hru moc nezpomalovat. Hra se přelévala ze strany na stranu, padly sice jen tři góly, fanoušci se ale podle mě nenudili,“ byl stručný kouč hostů Patrik Martinec.