Brněnští hokejisté jeli v předehrávce 10. kola extraligy do Plzně, která má po sérii prohraných duelů nůž na krku. Na ledě předposledního týmu tabulky Kometa dominovala a díky trefám Kohouta a Vincoura vedla v půlce zápasu 1:2. Tento stav pak vydržel až do závěrečné sirény. Brno si tak odváží ze západu Čech tři body a v neúplné tabulce se posunula na 7. místo. Přeskočit je může Liberec, který hraje na ledě posledních Vítkovic, nebo karlovarská Energie. Ta má k dobru dva zápasy.

Skóre otevřel Kohout

Hosté, v jejichž dresu si svoji extraligovou premiéru odbyl útočník juniorky Jan Ekrt, vstoupili do zápasu výborně a od úvodního buly si vytvářeli šance. Tu první měl už po 90 vteřinách Zbořil, ale z otočky Pavláta nepřekonal. Tlak druhé lajny ale v 9. minutě úvodní branku přece jen přinesl. Kohout se s pukem vytočil na pravý kruh, odkud napasoval střelu přesně k bližší tyči – 0:1. Svůj první gól v Kometě tak vstřelil při jubilejním 300. utkání v extralize. Plzeň si ještě vzala trenérskou výzvu, o postavení v brankovišti se však nejednalo.

Domácí vyrovnali z přesilovky

V následné přesilovce Komety nejprve zahrozil domácí Pour, který trefil tyč. V závěru početní výhody zaútočil ještě Moses, ovšem na Pavláta nevyzrál. Domácí vyrovnali v 15. minutě, kdy využili přesilovku. Bombu Zámorského od modré čáry těsně před Furchem tečoval Lev a brněnský fantom už na změnu směru nedokázal reagovat – 1:1.

Kometa přestála dvojnásobnou přesilovku

Na začátku druhé periody se Plzni naskytla velká šance na obrat v přesilovce 5 na 3. Dvě tutovky v ní měl Holešinský, jenž stál u pravé tyče sám před brankou. Nejprve však přestřelil, ve druhém případě narazil na bleskurychlý Furchův přesun. V závěru oslabení navíc domácí obraně ujel Flek, sólo ale nedokázal zakončit gólem.

Rozhodující gól vstřelil Vincour v půlce zápasu

Brňané se však gólu dočkali ve 30. minutě. Po perfektně sehrané přesilovce zakončoval z mezikruží Vincour, který z otočky trefil do pravého horního růžku – 1:2. Hosté mohli navýšit vedení o pět minut později, kdy od modré střílel Ščotka. K dorážce se totiž dostali Vincour s Mosesem, ani jeden ale nedokázal posunout puk za rozhozeného gólmana Plzně.

Flek trefil jen brankovou konstrukci

V posledním dějství se na první šanci čekalo do 48. minuty, když ránu Zámorského vytlačil Furch. Poté zahrozil na druhé straně Moses, ale z pravého kruhu těsně minul zadní tyč. Šest minut před sirénou se do dalšího úniku probil Flek, jehož střelu zastavila horní tyč. Plzeň v závěru zkusila power play, ale hosté se ubránili a vezou do Brna tři body.

Rozhodly speciální týmy, řekl kouč Plzně

Trenér Plzně Petr Kořínek přiznal, že začátek zápasu byl ze strany domácích špatný a podržel je brankář. „Poté se hra zlepšila, více jsme se drželi na puku, vytvořili jsme si šance a do kabin se šlo za stavu 1:1. Celkově to bylo vyrovnané utkání. Mrzí nás, že jsme nevyužili přesilovou hru pět na tři, naopak sami jsme poté inkasovali rozhodující branku. Dneska zápasy rozhodují speciální týmy, to se nám nepovedlo,“ posteskl si Kořínek.

Modrý: Kluci vybojovali tři body

Brněnský kouč Jaroslav Modrý zhodnotil vyloupení Škodovky jednoduše: „Měli jsme výborný vstup do utkání, vytvořili jsme si plno šanci, hrál se výborný hokej. Ve druhé třetině jsme měli plno vyloučených hráčů, pustili jsme Plzeň zpátky do hry, ale výborně nás podržel brankář Dominik Furch. Nám se povedlo vstřelit rozhodující gól v početní výhodě. Ve třetí třetině jsme poté hráli zodpovědně. Kluci dneska ubojovali tři body, předvedli týmový, poctivý výkon,“ dodal trenér Komety.