V přípravných zápasech se dvakrát postavil do branky brněnské Komety a pokaždé z toho byla výhra. Doma proti Olomouci navíc výsledek 5:2 vyšperkoval akrobatickými zákroky. A v brankovišti by měl Dominik Furch stanout i dnes v generálce proti Slovanu Bratislava. Vím, na čem jsem, říká k roli gólmana číslo 1 třiatřicetiletý rodák z Prahy.

Záda by mu měl krýt Štěpán Lukeš

Vypadá to, že karty jsou rozdané. Záda by měl zkušenému gólmanovi jako dvojka krýt Štěpán Lukeš. Toho přivedlo Brno v létě z Karlových Varů jako náhradu za klubovou legendu Marka Čiliaka. „Předtím, než přišel do Komety, jsme se znali jen minimálně, samozřejmě jsme se potkávali v zápasech, ale osobně vůbec. Na spolupráci se Štěpánem se ale těším, všechno je zatím v pohodě,“ pochvaloval si na klubovém webu Furch.

Je příjemné znát startovní pozici, říká Furch

Jeho vynikající výkony i hlasy trenérů říkají, že se role gólmanské jedničky v Kometě nezmění. „Je samozřejmě příjemné znát startovací pozici. Bude se to ale odvíjet od toho, jak budu chytat, a je jenom na mně, abych si svoje místo udržel. S trenéry o tom mluvíme, takže vím, na čem jsem,“ uvedl brankář.

Mentor pro mladou naději Kavana

Ten by se jako zkušený brankářský matador mohl stát i mentorem. V Brně totiž roste velká naděje do budoucna. Osmnáctiletý Jan Kavan nejprve překvapil v přípravě proti Třebíči, kdy chytal od poloviny. Nepustil jediný puk a zvládl i nájezdy. A skvělou formu potvrdil koncem srpna, kdy v Bratislavě vychytal výhru 6:2 proti Slovanu. „Je mi třiatřicet, takže role mentora přichází v úvahu, když máte v týmu takhle mladého kluka. Zatím chytá výborně, v zápasech za áčko podal opravdu solidní výkony, takže talent určitě má,“ chválí Furch Kavana.

Do Brna přišly zajímavé posily včetně snajpra Mosese

Výkony Komety se v přípravě stále zlepšují. To potvrdil i úterní duel s Olomoucí, kdy modrobílí nabídli brněnským fandům řadu krásných akcí a gólů, které znamenaly výhru 5:2. Velkou roli v tom hraje řada zajímavých posil. Tou nejzvučnější je bezesporu americký snajpr Steve Moses. „Je opravdu šikovný, má rychlou střelu, kterou dokáže vypustit bez jakéhokoliv nápřahu, což se hrozně těžko chytá,“ usmál se gólman Brňanů.

Marcinka je lepší mít na své straně, míní gólman

Další výraznou tváří je Tomáš Marcinko, který do Brna přišel z mistrovského Třince. Pětatřicetiletý útočník umí být hodně nepříjemný v brankovišti. „Je lepší ho mít na své straně. Odvede spoustu práce jak u nás ve třetině, tak před soupeřovou brankou. On to umí obzvlášť dobře, dokáže clonit a tečovat. Jinak je to ale zlatý člověk. Navíc jde příkladem i mimo led. Je to zodpovědný lídr, který vždy odvede práci na sto procent,“ řekl Furch.

Získali i výztuž do obrany

Kometa však získala bytelnou výztuž i v obraně. V přípravě tak své kvality ukázali Daniel Gazda, Lukáš Kaňák, Alex Lintuniemi i Jan Zahradníček. „Ještě asi nemůžeme říct, že to v defenzívě funguje na sto procent, pořád je na čem pracovat. Ještě na to nějaký čas máme a já věřím, že to s každým zápasem bude lepší a lepší,“ dodal brankář.