Česká hokejová dvacítka byla v Kanadě blízko k titulu. Shodli se na tom čtyři odchovanci brněnské Komety, kteří si z kanadského Halifaxu dovezli stříbrné medaile. U první trefy národního týmu, vedeného bývalým obráncem modrobílých Svozilem, asistoval sedmnáctiletý Eduard Šalé, který pravidelně hraje za Brno extraligu. A vyrovnávací branku na 2:2 vsítil tečí další odchovanec Jakub Kos.

Neztratili jsme hlavu a vyrovnali, říká kapitán Svozil

„Prohrávali jsme po dvou třetinách 0:2. Důležité ale bylo, že si nikdo z nás nemyslel, že je po zápase. Věděli jsme, že ty dva góly musíme dát, a dali jsme je. Třináct sekund před koncem jsme měli dobrou šanci, kdy jsme mohli vyhrát, ale nepadlo to tam. Oni pak v prodloužení bohužel rozhodli,“ hodnotil finále kapitán juniorů Svozil.

Žádný duel po 60 minutách neprohráli

Český národní tým se nikdy během šampionátu nevzdal a neprohrál jediný zápas po šedesáti minutách. I to svědčí o obrovské kvalitě a charakteru. Ten dokumentuje i famózní zvrat v posledních minutách třetí periody, kdy se mladým hokejistům podařilo vyrovnat a dostat duel do prodloužení.

Chtěl jsem jen puk nasměrovat do brány, popsal vyrovnání Kos

„Do třetí třetiny jsme šli prostě s tím, že chceme ukázat, že náš tým má na to, aby turnaj vyhrál. Uvědomujeme si, že jsme tento zápas mohli vyhrát, byli jsme blízko, a proto nás to tolik mrzí,“ uvedl na klubovém webu Jakub Kos.

„Řekli jsme si, že vše budeme tlačit na bránu a prostě to tam spadne. Jakmile jsem viděl, že má bek puk, okamžitě jsem jel do branky a chtěl jsem ho pouze nasměrovat do brány. Na brankovišti byl chumel a ve finále takové góly prostě padají,“ řekl Kos.

Byl to parádní turnaj

Nejen on tak prožil parádní a nezapomenutelný turnaj, který přinesl po osmnácti letech medaili pro český juniorský hokej. „Bylo to něco neuvěřitelného, bylo vidět, že tady všichni šlapou. Za každého každý by tady položil život. Myslím si, že když k něčemu jdete, tak to štěstí se vám vrátí. A toto je přesně ten důkaz, co se nám teď povedlo,“ komentoval úspěch další Komeťák Jakub Brabenec.

Stříbro docení až po čase

Všichni čtyři měli po prohraném boji o zlato smíšené pocity, ale stříbrnou medaili jistě každý z nich v budoucnu docení jako obrovský úspěch. „Samozřejmě nás to teď trápí, ale za pár týdnů a možná měsíců, na to budeme vzpomínat jako na parádní úspěch,“ dodal Kos.

„Budeme na sebe hrdí za to, co jsme na tomto turnaji dokázali,“ doplnil další hráč z líhně brněnské Komety Eduard Šalé, který asistoval u první trefy Jiřího Kulicha. „Všichni jsme drželi při sobě. Jak na ledě, tak mimo něj jsme byli jako jeden muž. V tom byla podle mě naše největší síla,“ dodal jeden z největších talentů českého hokeje, o kterého je už teď velký zájem v kanadsko-americké NHL.

Cítili jsme podporu rodin i fanoušků, řekl kapitán

„Cítili jsme podporu fanoušků, rodin a všech v Česku už od prvního zápasu, kdy jsme Kanadu porazili. Dá se říct, že jsme ji po každém utkání vnímali víc a víc. Když už všichni u nás doma nespali a těšili se na naše zápasy, chtěli jsme jim to udělat pěkné a myslím, že jsme je nezklamali,“ uzavřel hodnocení parádního šampionátu Stanislav Svozil.